Испания летище коронавирус

Испания затяга контрола за влизане в страната на граждани от рискови страни. Освен вече въведените QR код, измерване на температурата и визуален контрол от 23 ноември ще се изисква и отрицателни PCR тестове за пътници, пристигащи от рискови страни.

Тестовете трябва да бъдат направени най-много 72 часа преди пътуването, а документите трябва да са преведени на английски или испански език.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници. Той трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория, а ако не е пътникът може да бъде наказан.

Съществува и вариант да се подложи на антигенен тест на летището, но ако е положителен, няма да има право да влезе в страната. 

Според испанските власти за рискови страни се считат тези, които в Европа надхвърлят праговете, установени от страните членки на Европейския съюз преди месец, а именно повече от 150 случая на 100 000 жители и степен на положителност над 4%.

Всяка седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията публикува карта на която разделя европейските държави на три цвята: зелен, оранжев и червен , в зависимост от това дали тези прагове са надвишени.

PCR тестът ще бъде необходим за пътници от страни в червено. В последната публикувана карта всички страни в Европа са в червено с изключение на Норвегия и Финландия и някои гръцки региони.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!