д-р Георги Миндов
На снимката: д-р Георги Миндов

Така обещаваните електронни направления за безплатни PCR тестове, които трябваше да се издават от личните лекари остават химера. Това заяви пред Би Ти Ви д-р Георги Миндов, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в столицата.

Проблемът е заради провал на фирма „Информационно обслужване”, от която зависи задействането на системата за изписване на тестовете. Личните лекари трябваше да могат да издават направления още миналата седмица.

„В момента сме жертва на програмистите. Затова, че някой не си е свършил работата хората плащат по 1 милион лева на ден за PCR тестове”, заяви д-р Миндов.

За нас е важно да можем да правим бързи антигенни тестове,  защото съвпадението е 98% с PCR теста. Няма европейски стандарт. Всяка страна сама решава това. Държавата трябва да го реши това, защото ни спира работата.С PCR теста се бави диагностиката с 48 часа, а това може да е фатално за пациента, категоричен е д-р Миндов.

„Болниците се претъпкани. За да се справим трябва да се спре притокът на болни, това означава пълно затваряне на страната”, категоричен бе д-р Миндов и даде за пример Израел.

 

По думите му всеки личен лекар има средно по 15 пациента с коронавирус, които проследява. Д-р Миндов заяви, че до момента лично е прегледал всичките си пациенти със симптоми на коронавирус, с изключение на един, който е преминал леко през заболяването.

Той остро реагира на думите на доц. Атанас Мангъров, че личните лекари трябва да поемат първоначалната диагностика на хората с коронавирус. Д-р Миндов напомни, че личните лекари са дали най-много жертви в борбата с пандемията.

В момента също има много болни лични лекари в столицата. На практика техните пациенти не могат да стигнат и до определените ковид-зони в ДКЦ-тата, защото няма кой да ги насочи.

Д-р Миндов напомни, че антибиотиците са вредни и опасни и не трябва да се взимат профилактично. Те сриват имунната система.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!