Режисьорът на филма "Алкарас" Карла Симон
Режисьорът на филма "Алкарас" Карла Симон

72-ият филмов фестивал в Берлин присъди най-голямата си награда „Златна мечка“ на лентата на испанския режисьор Карла Симон „Алкарас“. В драмата с биографични елементи се разказва за семейство фермери-производители на праскови, борещи се за бъдещето си, предаде АФП.

Тазгодишното Берлинале се проведе присъствено за първи път от две години, но продължи по-кратко от обикновено. За публиката и екипа важат изключително строги правила.

Във фестивала участваха 18 филма от 15 страни, които се бореха за голямата награда, като журито беше водено от американския режисьор М. Найт Шямалан („Шестото чувство“), роден в Индия.

35-годишната режисьорка на спечелилата лента – Карла Симон, посвети наградата на семейството си, като каза, че „без тях и близостта ми с този свят нямаше да мога да разкажа тази история“.

Берлинале е третият пореден европейски филмов фестивал, който присъжда голямата си награда на жена-режисьор, след фестивалите в Кан и Венеция миналата година.

Разположен в Каталуния, „Алкарас“ следва историята на клана Соле. Те са голямо, сплотено семейство, което прекарва летата си в бране на праскови в овощната си градина в малко селце. Но когато са заплашени от изгонване заради нови чужди планове за земята, според които прасковите ще бъдат изсечени, а на тяхно място – поставени слънчеви панели. Това е причина членовете на семейството да се отдалечат.

Variety нарича лентата „прекрасна, горчиво-сладка селскостопанска драма“, възхвалявайки „топлия афинитет на Симон към този алтернативно пресъхнал и зелен пейзаж“.

„Има много малко регулиране на цените. Има все повече и повече големи компании, които се занимават със земеделие. Само в биологичното земеделие виждам някаква надежда, защото това е вид устойчиво земеделие“, казва режисьорката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук