Педро Санчес и неговите съпартийци са уверени, че ще спечелят нужните гласове, за да съставят правителство.

Долната камара на парламента в Испания отхвърли кандидатурата на Педро Санчес за министър-председател.

Санчес, който е генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия, в момента временно изпълнява длъжността премиер.

Социалистическата партия на Санчес иска да сформира коалиционно правителство с крайнолявата партия „Подемос“, но се нуждае от гласовете на няколко по-малки партии, за да си гарантира необходимата подкрепа в парламента.

Това е първо гласуване на кандидатурата му.

За да бъде избран в първия тур на гласуването, кандидатът за поста на ръководител на кабинета трябваше да получи подкрепата на абсолютно мнозинство от депутати, тоест минимум 176 от 350. Тъй като това не се случи, два дни по-късно трябва да се проведе втори вот в Конгреса, в който кандидатът ще трябва да получи болшинството от гласовете на присъстващите депутати.

Социалистите обаче твърдят, че имат достатъчно депутати на своя страна, за да спечелят втория вот. Така Санчес най-вероятно ще остане на премиерския пост в Испания. Неговите съпартийци разчитат на това, че 20 депутати от други политически сили (различни от Социалистическата партия и „Подемос“) ще гласуват „въздържал се“ и така ще спомогнат за идването на власт на лявата коалиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!