нинова ваксините
на снимката: Корнелия Нинова

БСП ще внесе вот на недоверие към правителството на Борисов заради водната криза в Перник, лошото управление на ВиК сектора и вноса на боклуци от трети страни. Вотът на недоверие най-вероятно няма да бъде подкрепен от опозицията, защото темата не е била обсъдена преди самото действие на БСП. Според бившия екоминистър Джевдет Чакъров макар и някой да трябва да поеме отговорност за случващото се, ДПС ще действа опозиционно. Това казаха днес Корнелия Нинова и представителя на ДПС Джевдет Чакъров в студиото на БНР.

Нинова каза, че с вота си на недоверие от БСП искат да върнат на преден въпросите за чистотата на въздуха, водата и неправомерното складиране на боклуци от трети страни.

„От 2017 до края на 2019г 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и 47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но никой не ни чу. Предлагали сме и решения по отношение на язовирите и на водопреносната мрежа”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР.

Нинова поясни, че при въпроса за язовирите, министрите всеки път са отговаряли, че те са публично-държавна собственост и се управляват от министерството, а това прави и министъра отговорен. Тя допълни, че в язовир  „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт и че през август 2019г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн.лв за промяна на водопреносната мрежа. Но резултат от тези ремонти няма, а тя посочва още, че въпросът къде са парите от тези два ремонта трябва да бъде отнесен към прокуратурата.

Нинова заяви, че за последните 10 години цената на водата в Перник се е увеличила 3 пъти:

„2009 г. беше средно 1лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60 % от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както и наказателна отговорност, за да се види кой е допуснал това.“

Бившият екоминистър от ДПС Джевдет Чакъров също смята, че виновните за кризата в Перник трябва да постъпят отговорно и достойно.

„Видно е, че има проблем, че има пропуски. Министрите Нено Димов и Петя Аврамова трябва да понесат политическата отговорност.“ посочи Чакъров.

Нинова обяви, че в БСП изготвят законопроект, с който да се забрани вносът на битови боклуци, болнични отпадъци и т.н. от трети страни в България.

„В момента сме един разграден двор и правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години откакто управлява.” каза тя.

Председателят на левицата посочи, че се надява, че този път законодателните промени ще бъдат приети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук