ареста на Пучдемон

Бившият регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и 13 членове на кабинета му са призовани от Испанския върховен съд във връзка с повдигнатите обвинения за бунт. Те трябва да се явят пред магистратите в четвъртък и петък, за да дадат обяснения.

„Дадени са им три дни срок, за да внесат общ депозит в размер от 6,2 млн. евро в случай на евентуални санкции“, се посочва в официално заявление на съда в Испания.

От понеделник Пучдемон се намира в Белгия. По време на пресконференция във вторник, той обяви, че не е там, за да търси политическо убежище и допълни, че ще се върне в Испания само при гаранции за справедлив съдебен процес от страна на Мадрид.

„Както изглеждат нещата сега, не виждам възможност Пучдемон да се върне в Испания  през следващите няколко седмици”, категоричен е адвокатът му Пол Бекарт.

Белгийският адвокат на Карлес Пучдемон заяви, че не очаква каталунския лидер да се върне в Испания през следващите седмици и със сигурност ще пропусне разпита пред испанския съд в четвъртък.

Ако призованите е не се явят в четвъртък обаче, испанската прокуратура ще поиска арест още в петък, за да бъдат изправени пред правосъдието. При доказване на вина по обвиненията в бунт и размирици, те могат да получат присъди до 30 години затвор.

В интервю, публикувано в сряда във VTM, Бекарт каза, че ако Испания иска екстрадирането на Пучдемонт, това ще зависи от решение на белгийските съдии, а не от решение на правителството.

Адвокатът на каталунския лидер загатна обаче, че има и друга опция.

„Пучдемон няма да отиде в Мадрид и аз предлагам да го разпитат тук в Белгия. Това е възможно”, заяви Бекарт.

Той добавави, че в закона има разпоредби, които позволяват разпитването му извън Испания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук