Между 434г. и 453г., хунските войски, водени от могъщия Атила, били най-голямата заплаха за Римската империя.

Въпреки репутацията му на брутален и жесток завоевател, Атила така и не успял да завладее Рим и Константинопол, но негова мощ устояла на вековете.

По време на Първата световна война, британците искали да подчертая колко диви и корумпирани били германците и затова ги наричали „хуни”.

От всички „варварски” военачалници от римската епоха, единствено името на Атила е толкова познато днес.

След повече от 1 500г. от неговата смърт, ви предлагаме да прочетете 8 неща за Атила – владетелят на хуните – които със сигурност не знаете.

АТИЛА БИЛ ДОБРЕ ОБРАЗОВАН И ВЪЗПИТАН

Атила бил точната противоположност на британската представа за хуните – корумпирани и невъзпитани варвари.

Той се е родил, най-вероятно в началото на V век, в семейството на могъщ войн, на север от река Дунав.

Атила

Чичовците му – Октар и Ругила (както и Руга и Руа), съвместно управлявали Хунската империя.

В края на 420г. Атила и по-големият му брат Бледа получили най-доброто военно обучение –умеели да стрелят перфектно с лък, да боравят с меч и да яздят.

Предполага се, че са владеели Готически и Латински език. Двете момчета били обучавани и на военна стратегия.

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО АТИЛА СТОРИЛ, КОГАТО ПОЕЛ ВЛАСТТА, БИЛО ДА СКЛЮЧИ МИР С РИМЛЯНИТЕ

След смъртта на своите чичовци през 434г., Бледа и Атила съвместно поели управлението над империята на хуните. Първото нещо, което направили, било да се договорят с Източната Римска империя. Император Теодосий II  се съгласил да плаща около 700 кг. злато всяка година, за да бъде поддържан мирът.

Атила

Но само няколко години по-късно Атила решил, че римляните нарушавали договора и предприел серия от разрушителни нападения към източно-римските градове. Хунските сили били само на 20 км. от Константинопол, когато императорът приел условията на Атила, а именно – да плаща 2 100 кг. злато.

АТИЛА УБИЛ БРАТ СИ, ЗА ДА ЗАВЗЕМЕ ПЪЛНАТА ВЛАСТ

След продължителните и изтощителни битки, хуните се завърнали през 443г. в голямата унгарска равнина Алфьолд. Римските източници са непълни за случилото се през следващите няколко години, но изглежда, че Атила решил да получи пълната власт над Хунската империя.

Сведенията на римския хроникьор Прискус се считат за едни от най-достоверните. Той твърди, че през 445г. „Бледа, ханът на хуните, бил убит от брат си Атила”.

Атила

Две години по-късно, новият едноличен хан на хуните предприел нови, по-амбициозни, по-зловещи, по-изпепеляващи нападения срещу Източната Римска империя.

Хуните нахлули през Балканите в Гърция, а римляните успели да ги спрат чак при Термопилите. Двете страни подписали нов мирен договор, с много по-сурови условия за римляните.

АТИЛА НАХЛУЛ В ГАЛИЯ, ЗА ДА СИ ТЪРСИ ЖЕНА

През пролетта на 450г., Хонория – амбициозната сестра на Валентиан II (император на Западната Римска империя), изпратила пръстен на Атила и писмо, в което го молела да й помогне да се отърве от уговорен брак с римски аристократ.

Атила, който вече имал няколко съпруги (точният им брой не е известен) разбрал писмото като предложение – ако се оженел за римска принцеса, щял да придобие половината от Западната империя.

Атила

Хонория твърдяла, че не е правила подобно нещо, но брат й бил изключително разгневен и я заплашил, че ще я изпрати отвъд Дунав, за да се „помири” с Атила.

Тя обаче успяла да се спазари и скоро се омъжила за скучния римлянин.

Атила обаче не се отказвал толкова лесно и предприел две нови нападения срещу Рим заради Хонория.

ПЪРВОТО И ЕДИНСТВЕНО ПОРАЖЕНИЕ, КОЕТО АТИЛА ПРЕТЪРПЯЛ, БИЛО В КАТАЛУНИЯ

През 451г., около 200 000 хунски войници превзели Галия, оставяйки след себе си само кръв и разрушения. По същото време римляните (под командването на генерал Флавий Аеций, който в миналото поддържал добри отношения с Атила) се обединили с кралят на вестготите Теодорих I.

Атила

Новосъздадената войска се изправила срещу тази на Атила в решителна битка (Битката на народите) на каталунските полета и най-накрая победили великия хунски пълководец Атила. Това било едно от най-кървавите сражения в историята.

Теодорих I бил убит в битката, а Атила оттеглил войниците си от Галия. Хунският владетел обаче не се обезкуражил и на следващата година отново атакувал Рим.

ВЪПРЕКИ ЛЕГЕНДАРНОТО СИ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРИТЕЖАВА ЗЛАТО, АТИЛА ЖИВЕЕЛ МНОГО СКРОМНО

Според хроникьора Прискус, Атила давал големи банкети, на които храната се сервирала върху сребърни подноси. Самият хунски хан ядял от отделен съд.

„Той не ядеше нищо друго, освен месо върху дървена чиния. Чашата му беше дървена, а в същото време, гостите му получаваха златни и сребърни чаши”, пише хроникьорът.

Атила

За разлика от подчинените си, които демонстрирали колко злато имат по всевъзможен начин (позлатявали дори юздите на конете си или дръжките на мечовете си), Атила се наслаждавал на по-простички и семпли предмети.

ЗАГИНАЛ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА СИ БРАЧНА НОЩ И ТО ПО УЖАСЕН НАЧИН

Макар да ви се струва странно, Атила не загинал, както се полага не един велик военен лидер. Дори докато се биел за римската принцеса Хонория, ханът решил да си вземе още една жена – млада и красива, на име Илдико.

Оженили са се през 453г., в момент, в който Атила отново планирал нападение срещу Източната Римска империя и новия й император Марциан.

Атила

Сватбата се състояла в двореца на Атила, а младоженецът се отдал на веселбата. На следващата сутрин, след като ханът не се появил, пазачите му разбили вратата на спалнята му и намерили Атила мъртъв, а булката му плачела истерично. По тялото на Атила нямало рани, но от носа му течала кръв. Някои от приближените до владетеля предположили, че Илдико има пръст в смъртта му или че му е бил устроен капан. Други твърдели, че е злополука в резултат на голямото количество алкохол, което бил погълнал.

НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е ПОГРЕБАН

Според Прискус, погребението на Атила било внушаващо. Всички войници нацапали лицата си с кръв и обикаляли с конете си около тялото на владетеля.

Трупът бил поставен в три ковчега – златен, сребърен и железен, и бил поставен в гробница, пълна с оръжията на враговете, които приживе победил. До ковчегът поставили бижута и други съкровища.

Легендата разказва, че реката била отклонена, за да може тялото му да бъде поставено в коритото й, а водата да тече над гроба му.

Всички, които участвали в погребението били убити, за да не разкрият последният му дом.

Точното местоположение на гроба на Атила не е известно и до днес. Има теории, според които хунският хан в заровен в България.

Още за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Вижте кой е последният велик войн на Западната Римска империя ТУК.

Какъв е бил българският хан Крум според чужденците, може да прочетете ТУК.

Други варвари, които са оставили следа в историята са ВИКИНГИТЕ. Тяхната история може да прочетете ТУК.

А кой е бил техният най-велик владетел Рагнар Лодброк вижте ТУК.

Прочетете историята на още един велик владетел – АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

Още един владетел, около когото има много митове и легенди е ГРАФ ДРАКУЛА

И за ЧИНГИС ХАН се е изписало много. Част от него може да прочетете ТУК.

А кой е митичният цар Соломон, може да разберете ТУК.

Любопитна е и историята на иранската принцеса, заради която стотици мъже са се самоубили – ТУК.

За най-великите съкровища прочетете ТУК.

 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук