будители

Марчела Султинова е дългогодишен преподавател по български език и литература
в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов”,
Благоеваград

марчела султинова
На снимката: Марчела Султинова, преподавател по български език и литература

Здравейте и честит празник! Какви емоции Ви връхлитат в днешния ден? Смятате ли, че днешните ученици знаят в действителност какво се отбелязва на тази свещена дата 1 ноември или я възприемат просто като един неучебен ден в календара?

Разбира се, учениците с радост приемат Деня на народните будители и като неучебен ден с оглед на натоварената им учебна програма, но смятам, че дълбоко осъзнават значимостта на тази дата като общобългарски празник, който ознаменува делото на нашите просветители, книжовници, революционери и свети будители. Този празник трябва да се почувства със сърцето –  без излишна поза и патос, а това, че учениците не са дали някакъв знак, не означава, че не носят празника в душата си.

Вие лично как мотивирате децата да четат произведенията на емблематични български автори и да помнят историята си, миналото си? Срещате ли проблеми и какви?

Моите наблюдения са, че учениците с удовволствие четат класическите текстове на родната ни литература, не се налага да ги увещавам и мотивирам за четене. Историческата и литературната памет ни е съхранила като нация и трябва да гледаме на нея като път към себеидентификация и себенамиране.

Книжовността печели или губи онлайн?

Книжовността винаги печели, била тя и онлайн: „Голи са без книгите всички народи…” /Константин Преславски/ Макар че аз предпочитам книжния носител пред електронния, друго е ритуалното усещане да вземеш книга в ръка…

Има ли съвременни будители и кои са те?

Има,  разбира се. Това са всички учители, просветни дейци, журналисти, творци, които създават духовните опори на нацията ни.

Какво ще пожелаете в днешния ден всички български ученици?

Пожелавам на българските ученици да устоят пред новата образователна реформа, да бъдат целеустремени  по пътя към знанието, да вярват в собствените си сили и да се вдъхновяват от делото на българските просветители! Да носят в душата си българското и да се гордеят с него! Да поздравят днес поне един учител, който е събудил мислещия човек у тях!

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук