будители

България отбелязва Деня на народните будители. На 1 ноември се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята „История Славянобългарска”. Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение.

Списъкът с имената на будителите е дълъг. В него са личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други.

Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

ИСТОРИЯ НА ПРАЗНИКА

Духовното просвещение на българския народ дава тласък на националноосвободително движение по българските земи. След Освобождението и интелигенция, и масовият българин осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които събудили българския дух.

Първото отбелязване на Деня на будителите в на 1 ноември 1909г. в Пловдив.

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.

На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка.

Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г. Три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули. И ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи.

Прокламацията на Деня:

„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. С този акт комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ.

В много селища на България този ден се отбелязва неофициално. Например в района на град Пирдоп на този ден учениците от началните училища изработват фенерчета с изписани букви от българската азбука, осветени отвътре. С тях те дефилират пред обществото на селището облечени тържествено, в много случаи с народни носии.

След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

Денят на народните Будители е начин Българите и България да си припомнят, че са дали писменост и духовни учения на много народи въпреки византийско, турско, руско, немско и американско влияние.

Празникът днес

В Деня на народните будители, 1 ноември, ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция. От 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на Националната гвардейска част.

След края на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от 9.15 часа Румен Радев ще отправи приветствие към ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

В 10.00 часа ще се проведе церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава. Отличието ще получат изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Акад. проф. Красимир Атанасов ще бъде отличен за неговия научен и приложен принос в областта на изкуствения интелект, медицината, биологията, транспорта и редица други сфери, както и за заслугите му за издигане значимостта на българските научни публикации сред водещите в света.

За изключителните му заслуги към развитието на науката в областта на химията, минното дело и обогатяването и опазването на околната среда и екологията, както и за утвърждаването на престижа на България в световен мащаб, с почетен знак ще бъде удостоен член-кореспондент проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов.

С отличие за техния значим принос към съхраняването и развитието на българската културно-просветна традиция, по повод 165-годишнината от началото на общонародното читалищно дело и Деня на будителите ще бъдат отличени също:

Геновева Танчовска, секретар на Първо българско НЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, Свищов;

Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на народните читалища, председател на НЧ „Зора – 1860“, Сливен;

Васил Новоселски, председател на НЧ „Н. Й. Вапцаров“, Благоевград;

Данаил Петков, заместник-председател на Съюза на народните читалища и дългогодишен председател на НЧ „Развитие“ – Севлиево;

Анета Мутафчиева, председател на НЧ „Тодор Петков – 1963“, гр. Шумен и областен председател на Съюза на народните читалища.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук