Национален Флаг

На Деня на народните будители с тържествена церемония бе издигнат националният флаг пред сградата на президентската институция. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част.

На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на образованието и културата Николай Денков и Велислав Минеков, епископ Поликарп и др.

На фона на издигане на националният трибагреник, прозвуча и химнът на България.

След края на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев отправи приветствие към ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

„Днес отбелязваме Денят на народните будители. Това е петата година, в която имам честта да бъдем заедно. Всеки път отдавах почит на хората на духа и културата В първите години призовавах да се събудим  културата. В първите години призовавах да се събудим. Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. Времето е кризисно, тежко, болезнено, но такова е всяко събуждане“, каза държавният глава.

Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата! Към непримиримите!“, посочи в изказването си Радев.

Президентство

Изтъкнати учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента

Изтъкнати български учени и читалищни дейци получиха почетния знак на държавния глава. Сред отличените са член-кореспондентът Владко Панайотов и академик Красимир Атанасов.

От името на отличените читалищни дейци Васил Новоселски заяви:

„Това е едно предизвикателство, което ни кара нас, читалищните дейци, да вървим по пътя на народните будители, да съхраним родолюбието, да изградим мост, по който нашите деца да пренесат българщината в бъдеще“.

Акад. проф. Красимир Атанасов бе отличен за неговия научен и приложен принос в областта на изкуствения интелект, медицината, биологията, транспорта и редица други сфери, както и за заслугите му за издигане значимостта на българските научни публикации сред водещите в света.

За изключителните му заслуги към развитието на науката в областта на химията, минното дело и обогатяването и опазването на околната среда и екологията, както и за утвърждаването на престижа на България в световен мащаб, с почетен знак бе удостоен член-кореспондент проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов.

С отличие за техния значим принос към съхраняването и развитието на българската културно-просветна традиция, по повод 165-годишнината от началото на общонародното читалищно дело и Деня на будителите бяха отличени също:
Геновева Танчовска, секретар на Първо българско НЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, Свищов;
Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на народните читалища, председател на НЧ „Зора – 1860“, Сливен;
Васил Новоселски, председател на НЧ „Н. Й. Вапцаров“, Благоевград;
Данаил Петков, заместник-председател на Съюза на народните читалища и дългогодишен председател на НЧ „Развитие“ – Севлиево;
Анета Мутафчиева, председател на НЧ „Тодор Петков – 1963“, гр. Шумен и областен председател на Съюза на народните читалища.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук