метро Линия 3

От днес в столичното метро може да се пътува и с банкова карта. Това беше възможно досега само в наземния градски транспорт. 16 метростанции вече са снабдени с четци за картите.

Цената на еднократното пътуване е 1,60 лв., а ако в рамките на деня се пътува повече от три пъти , включително с друг транспорт, системата таксува цената на дневна карта от 4 лв.

Пътуването с банкова карта в столичното метро ще спести време за чакане за купуване на билет.

От Центъра за градска мобилност предупреждават, че трябва да се плаща само с една и съща карта. Така след третия билет за деня останалите ще са безплатни. Този тип плащане действа в наземния градски транспорт от 1 септември.

По-голяма част от пътниците пътуват с месечна или годишна карта. Тези, които пътуват с билет за еднократно пътуване, казват, че ще се възползват от пътуването с банкова карта.

„Вече сме в такова време, в което това не би трябвало да е проблем“, каза пътуващ в София.

„Бих използвал този вариант, защото натам отиват нещата – хората да си плащат предимно с карти, да не използват пари кеш“, посочи друг.

От Центъра за градска мобилност предупреждават, че четецът за банкови карти крие риск за хората, пътуващи с обичайната карта за градския транспорт. Контрольорите ще бъдат оборудвани със специални устройство, с помощта на които ще проверяват дали е платено пътуването с банковата карта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук