Австралийската авиокомпания „Qantas“ предлага нов „полет до никъде“, който ще даде на жадните за пътуване австралийци възможността да се насладят на майската суперлуна и на пълно лунно затъмнение от височина над 12 километра.

Макар и да звучи странно за много хора, е факт, че всички билети на авиокомпанията са били разпродадени за „рекордно време“, по-точно за 2,5 минути.

Цените на билетите са били от 386 щатски долара за икономична класа до 1160 долара за бизнес класа.

Полетът ще се осъществи на 26 май и обещава невероятна гледка към Луната. От авиокомпанията посочиха, че си сътрудничат с астронома д-р Ванеса Мос при изготвянето на най-подходящия полетен маршрут над Тихия океан. Д-р Ванеса Мос ще бъде на борда на самолета, за да информира пътниците за фактите около суперлуната и затъмнението.

По информация на НАСА, на 26 май Луната ще бъде в най-близка орбита до Земята, когато ще се вижда най-ярко. В някои части на света Луната ще придобие червеникав оттенък, излъчван от слънчевата светлина, която се филтрира през земната атмосфера.

Според американската космическа агенция е „трудно“ да се предскаже как и колко червена ще изглежда Луната, защото тя може да бъде повлияна и от концентрацията на различни частици в атмосферата.

Пълното лунно затъмнение тази година ще може да се види само от територията на Австралия, Нова Зеландия, някои тихоокеански територии и западното крайбрежие на САЩ.

За полета, който ще продължи три часа, е избран „Boеing 787 Dreamliner“, тъй като има най-подходящите прозорци за наблюдение на Луната. Пътниците ще трябва да носят маски и да спазват предписаните изисквания за дистанция заради защитните мерки по време на пандемията.

Освен „Qаntas“, като част от специални турове „полети до никъде“ предлагаха и компаниите „All Nippon Airways“, „EVA Air“ и „Hong Kong Express“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук