Еманюел макрон
Еманюел Макрон, Борис Джонсън и Ангела Меркел по време на срещата на върха на Г-20 в Рим

Френският президент Еманюел Макрон е бил излъган от австралийския премиер Скот Морисън, относно провалената сделка за закупуване на подводници от двете страни. Това обяви френският държавен глава по време на срещата на Г-20 в Рим и посочи, че е необходимо да се направи повече, за да се възстанови доверието между двете държави.

Макрон и Морисън бяха в Рим за срещата на върха на Г-20, и се срещнаха за първи път, след като Австралия отмени многомилиардната сделка с Франция, заради нов съюз за сигурност със САЩ и Великобритания.

Новият съюз за сигурност, наречен AUKUS, и който може да даде на Австралия достъп до ядрени подводници, хвана Париж неподготвен, а френските посланици във Вашингтон и Канбера бяха отзовани на фона на обвиненията, че Франция е била предадена.

Френският президент все пак подчерта, че изпитва голямо уважение към австралийците, но добави, че е необходимо това да е двустранно.

Запитан дали смята, че Морисън го е излъгал, Макрон отговори:

„Не мисля, знам. Ще разговаряме, ще видим какво ще направи той“, отговори Макрон.

Морисън повтори, че придобиването на поне осем атомни подводници в нова сделка със САЩ и Обединеното кралство е за предпочитане пред споразумението от 2016 г. с Франция.

„Австралийското правителство осигури нещо, което никое предишно правителство не е успяло да осигури от 50 години. А това поставя Австралия в добра позиция да се защитава в бъдеще. Така че не се извинявам, че взех най-доброто решение за Австралия. И знаех, че това ще бъде трудно решение.“

Запитан за това как ще продължат занапред отношенията с Франция, Морисън каза, че неговата администрация е започнала да възстановява контакти по проекти от общ и взаимен интерес, особено в Индо-Тихоокеанския регион, но призна, че „тези неща изискват време“.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е смятал, че Франция е била информирана за анулирането на договора преди да бъде обявен пактът AUKUS, и допълни, че работата с новото споразумение за сигурност е била тромава.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!