Британският премиер Борис Джонсън, австралийският премиер Скот Морисън и американският президент Джо Байдън по време на съвместна пресконференция чрез аудио -визуална връзка, Канбера, Австралия , 16 септември 2021г.
Британският премиер Борис Джонсън, австралийският премиер Скот Морисън и американският президент Джо Байдън по време на съвместна пресконференция чрез аудио -визуална връзка, Канбера, Австралия , 16 септември 2021г.

Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион, който се разглежда като опит за противодействие на Китай. Това ще позволи на Австралия да строи за първи път ядрени подводници, използвайки технология, предоставена от САЩ. Споразумението беше обявено на съвместно изявление на американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския министър-председател Скот Морисън, съобщава ВВС.

Новата инициатива се нарича Аукус и според трите държави тя е от ключово значение за защитата на интересите им в Индо-тихоокеанския регион. Въпреки че никой лидер не спомена Китай, почти е сигурно, че споразумението е в отговор на експанзионизма и агресията на Пекин в Южнокитайско море и към Тайван.

„Днес предприемаме историческа стъпка да задълбочим и направим официално сътрудничеството между нашите три нации, защото всички осъзнаваме, че е наложително да гарантираме мир и стабилност в Индо-тихоокеанския регион за дългосрочен период. Трябва да можем да отговорим както на настоящата стратегическа среда в региона, така и на начина, по който може да се развие. Защото в бъдеще всяка една от нашите държави, както и светът като цяло, ще зависят от свободен и отворен Индо-тихоокеанския регион, който да устои и просперира през идните десетилетия“, подчерта американският президент Джо Байдън.

Борис Джонсън посочва, че държавите са естествени съюзници, въпреки че са разделени географски. Според него пактът ще доведе до нови работни места.

Австралия подчертава, че няма намерение да се стреми към ядрени оръжия, но проектът все пак ще я направи едва седмата държава в света, която ще има подводници с ядрени реактори. Според критици на решението то може индиректно да доведе до разпространение на оръжия, посочва Гардиън.

Пактът, известен като Aukus, ще обхваща и изкуствения интелект, кибер и квантовите технологии. Това е най-голямото отбранително партньорство между страните от десетилетия, казват анализатори. През последните години всички западни демокрации изразиха загриженост относно нарастващата военна решителност на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

Какво е Аукус?

Това е най-голямото споразумение за сигурност между трите държави след Втората световна война, казват анализатори. Докато САЩ, Великобритания и Австралия отдавна са съюзници, Аукус формализира и задълбочава сътрудничеството им в сферата на отбраната. Пактът ще се фокусира върху военния капацитет, като го отделя от алианса за обмен на разузнавателна информация „Пет очи“, който включва също Нова Зеландия и Канада.

Трите държави ще споделят технологии, промишлени бази, ноу-хау, както и вериги на доставки. Партньорството ще се фокусира също върху отбранителните кибер възможности на страните и използването на изкуствен интелект.

Каква е ситуацията?

Натрупването на военни сили в Китай и нарастващата агресия притесняват съперничещите сили през последните години. Пекин е обвинен в повишаване на напрежението в спорни територии като Южнокитайско море. През последните години Китай също инвестира сериозно в своята брегова охрана, която според анализаторите всъщност е фактически военен флот.

Китай ускорява военното си развитие и става далеч по-агресивен в региона. Регистрират се почти ежедневни нахлувания в зоната на ПВО на Тайван. Нарастват и опасенията, че конфронтацията в Южнокитайско море или Тайванския проток може да прерасне в открит конфликт.

Посолството на Китай във Вашингтон вече реагира, обвинявайки страните в „манталитет и идеологически предразсъдъци от Студената война“.

Защо подводници с ядрен двигател?

Тези подводници са много по-бързи и по-трудни за откриване от конвенционалните флоти. Те могат да останат потопени в продължение на месеци, да пътуват на по-дълги разстояния и да носят по-голям товар. Разположението им в Австралия е от решаващо значение за влиянието на САЩ в региона, казват анализатори.

САЩ споделят своята подводна технология за първи път от 50 години. Преди това те са споделяли технология само с Великобритания. Австралия ще стане едва седмата държава в света, която управлява ядрени подводници, след САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Индия и Русия. 

Експертите смятат, че това е смел ход, който за момента се приема добре от Запада.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук