военна операция
На снимката: Американският военен кораб "Стейтъм".

Официален Пекин определи присъствието на кораб от американския военен флот в близост до спорен остров в Южнокитайско море като „сериозна политическа и военна провокация“.

Американският военен кораб „Стейтъм“ плавал до остров Тритон, част от архипелага Парацови острови, спорна територия между Китай и Тайван и Виетнам.

Китай изпрати военни кораби и изтребители в района. Това се случи часове преди телефонния разговор между американския президент и китайския му колега Си Дзинпин. По време на разговора, Си казал, че върху двустранните отношения влияние имат „негативни фактори“, предава китайската държавна телевизия.

Разпространеното от Белия дом комюнике не уточнява дали двамата президенти са обсъдили инцидента. Споменава се само, че е са „потвърдили стремежа си Корейският полуостров да стане зона без ядрено оръжие“.

САЩ многократно е предупреждавал Китай да се оттегли от спорните острови и териториалните им води, но Пекин не е съгласен.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ДО О-В ТРИТОН

В свое изявление от неделя, Външното министерство на Китай, потвърди данните, че американският военен кораб „Стейтъм“ е навлязъл в китайски териториални води. Корабът е плавал на 12 морски мили разстояние от о-в Тритон, което се счита за позволено от международното законодателство, се казва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ, съобщава телевизионният канал „Фокс“.

Според ООН, териториалните води, които са неприкосновени, се простират на разстояние 12 морски мили от брега на съответната страна. Движението на американския военен кораб покрай тази „граница“, показва САЩ не признават териториалните претенции на Китай към острова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!