българската екпедиция
Остров Ливингстън

Българската антарктическа експедиция заби националния флаг на България в дълбоките снегове на остров Ливингстън, научи „Дебати.бг“.

За успешното пристигане в Антарктида, придружено от дълги карантинни периоди и множество изследвания, съобщи вчера инженерът на групата Емил Иванов: „Днес ставам на 44 години. Посрещам утрото със семейството и любими хора в сърцето си и Пимпирев ледник пред очите си. Предстои вълнуващ ден! Пристигнахме на Ливингстън“.

Екип от шест души бе изпратен за поддръжка на базата ни „Св. Климент Охридски”, която има нужда от спешни ремонтни действия предвид антарктическия климат на острова. Непосредствено след официалната церемония по връчването на националния флаг специалистите се отправиха на път.

Поради сложната епидемиологична обстановка в света броят на участниците в антарктическото изследователско приключение бе сведен до минимум. Специалистите отпътуваха от София на 30 януари т.г. с прекачване в Рим и Сантяго до Пунта Аленас. Нашите специалисти останаха в Чилийския град под 14-дневна карантина. Пътуването им продължи с кораб до остров Ливингстън и приключи вчера.

Командир на българската експедиция е Йордан Тодоров, лекар е д-р Атанас Пелтеков, Петър Сапунджиев и Емил Иванов са инженери, а Николай Николов и Камен Недков са логистици.

Българският екип има доста задачи, с които трябва да се справи по време на престоя в българската база. „Поддръжката й след едногодишен период на необитаване е най-важната ни задача“, споделят специалистите. Екипът да „Дебати.бг“ пожелава успех и благоприятни климатични условия на нашите специалисти в Антарктида!

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук