президент, ден на народните будители
на снимката: патриарх Неофит, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

В миналото и днес будителите са просветените и свободни личности, които със слово, знание, талант, доблест и отдаденост отстояват българщината, гледат смело в бъдещето и бунят духовете.

Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

президент, ден на народните будители
на снимката: президентът Румен Радев и патриарх Неофит

Държавният глава изтъкна, че за младите хора е особено важно да разберат същината на празника и да знаят, че постиженията на просветителския и свободолюбив дух са в основата на българската памет и държавност.

„Нека помнят, че образованите и почтени личности движат света напред, защото вроденото непокорство на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но дар за сънародниците и родината му“, посочи Румен Радев.

От своя страна, патриарх Неофит каза:

„Този прекрасен празник ни вдъхновява да работим за благото на нашия народ и на всички, които са възлюбили Христовата вяра. За много години!”.

Патриарх Неофит присъства на официалната церемония пред сградата на президентската институция, на която бе издигнат националния флаг, а президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Днес президентството е отворено за посещения, като специален акцент е първият препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

президент, ден на народните будители

По думите на държавния глава книгата е светиня, искра на Българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа смелост.

„Дело на един всеотдаен български монах, „История славянобългарска“ е свидетелство и за огромната роля на православната ни църква за опазването на нашата идентичност, история и език и за духовното израстване на българите през вековете“, подчерта Румен Радев.

президент, ден на народните будители

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!