Турските войски започнаха съвместни патрули с руските сили в Северна Сирия като част от споразумение за осигуряване на изтеглянето на кюрдските бойци от границата, съобщи АФП.

Патрулите започнаха около обяд в село в района на Ал-Дарбасия, съобщи журналист, намиращ се от турската страна на границата, където турските сили бяха поканили репортери да станат свидетели на събитието.

Преди няколко дни президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че Русия и Турция ще започнат съвместни патрули на 7-километрова зона около безопасната зона в Северна Сирия.

Сирия, Турция, патрули, Русия

Той добави още, че безопасната зона, договорена преди това със САЩ, може да бъде разширена, ако кюрдските атаки срещу Турция продължат, съобщи Спутник

Президентите на двете страни предварително се договориха за условията на изтеглянето на сирийските кюрди от северната част на Арабската република и за механизмите, които да гарантират, че няма да бъдат върнати.

Турският президент отбелязва от своя страна, че изтеглянето на кюрдската милиция от сирийската граница съгласно руското споразумение не е приключило и предупреждава, че Анкара може да започне нова военна операция срещу силите на YPG, ако ситуацията не се промени.

Изявленията на Ердоган противоречат на тези, направени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който обяви на 29 октомври, че изтеглянето на кюрдската милиция от безопасната зона в североизточна Сирия е приключило предсрочно.

Москва и Анкара се договориха по време на разговорите в Сочи на 22 октомври, че руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в северните райони на Сирия, за да улеснят изтеглянето на YPG – ключовата предпоставка на Турция за настъплението й в Арабска република. Анкара вижда YPG като клон на Кюрдската работническа партия, считана за терористична организация от Турция.

Съгласно меморандума от Сочи, Русия и Турция се съгласиха да провеждат съвместни патрули в 10-километрова зона на изток и запад от неотдавнашната военна операция на Анкара в Северна Сирия, след като изтеглянето на кюрдската милиция приключи.

Свързана новина:

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, проф. Владимир Чуков: Турция прескочи САЩ, за да си поделят с Русия влиянието в Сирия (ВИДЕО)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук