На 1 ноември отбелязваме Деня на Народните будители. По-голямата част от българите действително знаят кои са будителите и какво са направили те, за да сме такива днес.

Но какви трябва да са съвременните будители? ДЕБАТИ.бг попита обикновени граждани какво са за тях будителите и какви трябва да са съвременните будители.

Пред Народната библиотека днешният ден бе необичайно оживен. Групи деца със своите учители, родители или баби и дядовци се снимаха пред паметника на братята Кирил и Методий или на стълбите пред библиотеката.

Там открихме и Мария Костова от Габрово, която е в учителската професия вече 44 години. За нея Денят на народните будители е един от най-святите български празници заедно с 11 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий. Според г-жа Костова съвременните будители трябва да са:

„Всеотдайни. Трябва да са всеотдайни, с много любов да работят с децата, дълги години да работят с децата, да не се страхуват от нищо. Аз съм учител от 44 години и не съм се отказала още.”

Най-големите предизвикателства, с които днешните будители с сблъскват, са новото мислене не само на децата, но и на техните родители.

Противно на очакванията на някои, и най-малките знаят защо днес не са на училище и какъв празник е днес.

„За мен народните будители са хора, които са пробуждали народа към просветление, знание и добро образование”, каза пред камерата на ДЕБАТИ.бг 8-годишният Владислав Симеонов, който в Деня на народните будители беше в Народната библиотека заедно със своята баба.

За първи път празникът на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1909 година.

В освободена от османско робство България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Денят на народните будители възниква в трудното време след Първата световна война.

За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук