Будителят не е интелектуалец по европейски образец, той е българска духовна категория. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си към ръководителите на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Държавният глава заяви, че будителят е човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните, с талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост.

„Будителите са мисионерите на културата, на морала и свободата”, каза държавният глава.

И добави:

„Събрали сме се да отбележим един от най-съкровените български празници – Денят на народните будители. Днес почитаме Св. Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, със словото, с изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете.”

Според държавния глава, в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, просветителя и припомни, че в други езици такава дума даже не съществува.

„Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери. За будителя никое време не е гостоприемно. В години на робство будителите са преследвани, в демократични времена те са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността”, каза още Румен Радев.

По-късно, президентът присъства на церемонията по издигането на националното знаме и прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Премиерът Бойко Борисов отправи поздрав за Деня на народните будители в профила си във Фейсбук.

„Националното самосъздание, ценностите и културана ни днес са плод на усилията на хиляди българи – книжовници, просветители и революционери. Именно осъзнатата почит към предците и съвременните будители са мостът към най-доброто ни бъдеще”, написа премиерът.

„Бъдете будни в помислите си и във всяко свое действие! Честит празник!” – написа още премиерът.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук