Цар Соломон, син на Давид, владетел на евреите, без съмнение е един от най-добрите управници в цялата Библейска история.

Той е считан за герой, както от евреите, така и от християните, и мюсюлманите. Построил най-святото място в еврейската история, управлявал е най-голямото царство, което израелтяните някога са имали и то в продължение на 40 години.

Археологическите доказателства за живота на Соломон не са много, но все пак са достатъчно.

РАННИ ГОДИНИ

Той е роден около 1 000г. пр. Хр. и подобно на баща си – цар Давид – бил много мъдър и способен. И макар, че Соломон бил петият син на Давид, именно той поел управлението на Израел.

По-големият му брат Адония обаче не се давал и щом научил, че баща му е болен, сложил короната му и започнал да разправя на всички, че е цар, за да свикват да му се кланят.

цар Давид

Царят имал други намерения и накарал по-малкия си син „да се отърве” от Адония. Соломон грабнал едно голямо оръжие и замахнал към брат си, без дори да се замисли какво прави.

Адония обаче бързо се отказал от амбициите си и се примолил на брат си да го пощади. Соломон „се смилил” над него и докато Адония бягал, брат му изпратил наемник след него, който да го убие.

Ранните си години, Соломон използвал, за да укрепи властта си, най-вече убивайки всеки, който се изправел на пътя му, включително и такива, от които баща му искал да се отърве. Затова на смъртното си ложе, Давид казал на сина си да избие всички, които някога са предали баща му.

МЪДРОСТТА НА СОЛОМОН Е ПОСЛОВИЧНА

Един ден Соломон запалил 1 000 животни като жертвоприношение на Бога. Историята разказва, че щом заспал, Господ му се явил и го попитал: „Ако имаш право на едно желание, какво ще бъде то?”

„Йехова, Боже мой, аз съм много млад и не знам как да управлявам. Затова, дай ми мъдрост, за да управлявам твоя народ както трябва”, казал Соломон.

Йехова бил доволен от това, което поискал царят. Затова той казал:

„Понеже ти поиска мъдрост, а не дълъг живот или богатство, ще ти дам толкова мъдрост, колкото никой никога не е имал. Но ще ти дам също така и онова, което ти не поиска — и богатство, и слава.“

цар Соломон

В Библията, цар Соломон е възхваляван за своята мъдрост, богатство и могъщество, но в същото време е обвиняван за толерантността към многобройните си жени, които, макар и приели юдаизма, продължавали да почитат старите си богове.

Соломон построил много градове, разширил стените на Йерусалим, направил много градини. Той управлявал огромна империя, простираща се от река Ефрат до Египет.

В историята е останал и заради търговската мрежа, която изгради в Близкия изток. Вносът на злато, диаманти, подправки и какво ли още не му носели годишен доход от 666 таланта злато (или 43 тона чисто злато).

Написал е повече от 3 000 притчи, 1 000 песни, два псалма. Твърди се, че той е написал Стария завет на Библията.

Но може би най-мъдро постъпил, когато в съда се явили две жени, спорейки коя е истинската майка на едно бебе. Такива спорове били разрешавани пряко от царя, затова жените взели детето и отишли право при Соломон.

цар Соломон

Той ги слушал известно време как се карат, но накрая наредил на единия от войниците си да разреже бебето на две и даде по една половина на всяка майка.

Едната жена видимо се зарадвала от решението на царя, а другата толкова се разстроила, че се отказала доброволно от бебето, само и само да не го убият.

Затова цар Соломон поверил попечителството на детето на втората майка.

ХРАМЪТ НА ЙЕХОВА – СВЕЩЕНОТО МЯСТО ЗА ЕВРЕИТЕ

Царят построил безброй сгради и градини, коя от коя по-красива, но може би най-значимият му проект бил Храмът на Йехова в Йерусалим – най-святото място в историята на юдаизма.

Роби от други държави, местни каменоделци и архитекти работили 7 години по изграждането на сложната сграда, в която по-късно бил преместен Ковчегът на Завета (Ковчегът на завета бил преместен тържествено от завесите, в които Давид го бил поставил (известни като Завесите на завета), на специално предназначено място в Храма – в Светая Светих. Разказва се как Соломон се качил на специално създадена за него платформа и вдигнал ръце към небето и сърцето си към Господ).

цар Соломон

Навсякъде имало злато и скъпоценни камъни. Легендата разказва, че по време на речта на Соломон, небето било разцепено от огнен стълб, който изгорил цяло стадо овце (Соломон много се изплашил и принесъл в жертва още 1 000 овце).

Ковчегът се помещавал в Храма до 587г. пр. Хр., когато вавилонският цар Навуходоносор II разграбил светилището.

Евреите го възстановили, но после римляните го разбили отново и така няколко пъти.

13 години пък отнел строежът на Соломоновия дворец, а тронът от слонова кост и злато бил украсен с два свирепи, златни лъва. Легендата разказва, че Навуходоносор II се осакатил, опитвайки се да седне на трона.

Соломон скрепявал съюзите си с брак и накрая имал около 700 жени от различни части на света – от Близкия изток до Северна Африка. За да не се отегчава напълно от харема си, той имал още 300 наложници.

цар Соломон

Основната му съпруга била дъщеря на египетския фараон, но ако предположим, че всяка вечер е прекарвал при различна жена, Соломон е бил със съпругата си веднъж на 2,7 години.

Той бил достатъчно добър, за да построи храмове и светилища за боговете на жените си чужденки, които почитали различни Богове. Това обаче ядосало придворните му, а народът му го обвинил, че не е достатъчно предан на Йехова.

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

Най-известната връзка на царя е тази с кралицата на Шеба (изключително богато царство в Африка, днешна Етиопия). Очевидно кралицата знаела за мъдростта на Соломон, затова предприела действие. Тя подготвила голям керван, натоварен с най-различни стоки и подправки и тръгнала за Йерусалим. Принцесата решила, че ще се срещне с царя, за да му даде няколко трудни загадки. Библията не казва направо, че те се влюбили, но според Етиопската религия двамата много са се обичали, а всички управници на Етиопия са наследници на Соломон.

цар Соломон

Легендите за Соломон не са една и две. Според много източници той можел да контролира вятъра, да говори с животните и да подчинява всеки един човек. Царят можел да лети през небесата със своя трон, дърпан от златни орли и питал ангелите за отговорите на вселенските въпроси.

Още куп други, от странни по-странни, истории се разказват за Соломон, като например, че притежавал магически пръстен, наречен „Печатът на Соломон”, който му бил даден от Архангел Михаил.

МЪДРИ МИСЛИ НА ЦАР СОЛОМОН

„Дори глупакът, когато мълчи се счита за мъдър.“

„Мъдрата жена гради своя дом, а глупавата го разрушава със собствените си ръце.“

„Благоразумните виждат проблемите и търсят убежище, но неразумните вървят напред и се наказват.“

„Омразата повдига препирни, а любовта покрива всички грехове.“

„Дори и в смеха сърцето понякога боли, и краят на веселието е тъгата.“

„Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите.“

„Мъдрите ще наследят слава, а безумните – срам.“

„От всеки труд има полза, а от бъбренето с устните само оскъдност.“

„Простият вярва на всяка дума, а благоразумният внимава добре в стъпките си.“

„Мъдростта е по-добра от скъпоценни камъни, и всичко желано не се сравнява с нея.“

„Лъжлив свидетел няма да остане ненаказан и който говори лъжа, няма да се отърве.“
Прочетете историята на още един велик владетел – АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

Още един владетел, около когото има много митове и легенди е ГРАФ ДРАКУЛА

И за ЧИНГИС ХАН се е изписало много. Част от него може да прочетете ТУК.

Любопитна е и историята на иранската принцеса, заради която стотици мъже са се самоубили – ТУК.

За най-великите съкровища прочетете ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!