Карлес Пучдемон
Снимка: БТА

Социалистическата партия на испанския премиер Педро Санчес и каталунските партии, подкрепящи независимостта на региона, постигнаха вчера споразумение по текста на закона за амнистията, който трябва да бъде представен пред парламента през идните дни, предаде БТА.

„След дни на съвместна работа и като взеха предвид директивите на конституционното, европейското и международното право“, партиите „постигнаха споразумение за подсилване на закона за амнистията“, обявиха те в съвместно прессъобщение. Той ще се прилага за „всички лица, свързани с процеса за независимост“, и ще бъде „в пълно съответствие с Конституцията, европейското право и съдебната практика“, се обяснява в изявлението, в което обаче не се съобщават подробности.

Санчес защити закона за амнистията, като увери, че той ще бъде „конституционен и в съответствие с европейското право“. Премиерът беше обещал парламентът да приеме такава мярка в замяна на подкрепата на седемте депутати от „Заедно за Каталуния“, партията на Пучдемон, за преназначаването му начело на правителството през ноември за нов четиригодишен мандат.

„Испания се извинява на привържениците на независимостта, изпълнявайки заповедта на Педро Санчес. Ние не приемаме това унижение“, заяви от своя страна опозиционната „Народна партия“.

Планираният закон за амнистията трябва да обхваща всички осъдени или преследвани за ролята им в неуспешния опит за отделяне на Каталуния от Испания през 2017 г. Споразумението беше постигнато само няколко часа преди крайния срок за одобряване на текста в Комисията по правосъдие на Конгреса и изпращането му на пленарната сесия за гласуване на по-късна дата.

Първоначалният законопроект, внесен от социалистите, беше отхвърлен от депутатите на 30 януари, когато представителите на „Заедно за Каталуния“ гласуваха против него, смятайки, че текстът не отива достатъчно далеч и може да не реши съдебните проблеми на всички засегнати, начело с Карлес Пучдемон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук