вода
Наемателката е натрупала внушителен дълг за вода

Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат единствената вода, която градът ще може да види в близко бъдеще, тъй като нивата на водата в язовирите, захранващи главната мрежа, сега са изправени пред сериозен риск, съобщава в. „Сабах”.

Валежите не са близо до нивата от предишни години, а за снеговалежите направо не заслужава да се говори. Липсата на валежи през януари води до проблеми за язовирите, чиито средни нива на водата са намалели до 19,79% към понеделник, най-ниското през последните 15 години.

Данните от Истанбулската администрация за ВиК (ISKI) показват, че нивата на водата варират под 30%. „Сазлъдере” има най-ниското ниво от 5,33%, докато язовир „Дарлик” има най-високо ниво от 46,46%. Другите са средно между 21% и 29%.

Язовирите и водоемите, обслужващи нуждите за вода на повече от 15 милиона души в града, имат капацитет да акумулират 868,6 милиона кубически метра вода, а в момента натрупаната вода е някъде около 166 милиона кубически метра. То е опасно ниво за град, където през зимата се консумират средно 2,8 милиона кубически метра вода дневно.

Недостигът на вода принуждава към пренасочване на вода от далечни източници. През 2020 г. водоснабдяването на града до голяма степен разчиташе на Йешълчай и Мелен, две реки източно от Истанбул. Въпреки че властите успокояват опасенията за евентуално прекъсване на снабдяването по водопреносната мрежа, данните от последните години показват неизбежна криза. Например на 4 януари 2020 г. нивото на водата в язовирите беше 39,02%, а на същата дата през 2019 г. – 83,25%.

Липсата на валежи, която предизвиква водни главоболия за Истанбул, се дължи основно на климатичните промени, които засегнаха вътрешните водни басейни в цялата страна през миналата година. Експерт каза, че изменението на климата само влошава съществуващия проблем: по-голямото търсене на вода, свързано с нарастващото население. Истанбул, финансов и търговски център на Турция, който е бил притегателен център за милиони през цялата си история, има вечна тенденция на нарастване на населението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук