Президентът може би иска да насрочи нова дата за изборите, но не бива да използва като претекст невъзможността здравните специалисти да направят прогноза, която да даде сигурна основа за здравен протокол за провеждане на изборите, заяви днес премиерът Борисов. По думите му никой в света не може да прави сигурни предсказания за развитието на пандемията.

Борисов смята, че противоепидемичните мерки са довели до „тенденция от положителни резултати“.

Днес на срещата си с президента министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че протоколите, кооито се изготвят, са настроени спрямо обявеното дата 28 март.

„Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който Вие неофициално очертахте – 28 март и цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата“, заяви в началото министър Костадин Ангелов.

Ето и пълното изявление на премиера:

Президентът сам обяви кога е изборният ден. Ако някой му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите на друга дата. Ако е искал да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма. Този отговор не могат да дадат и най-добрите здравни експерти в света. Във време на пандемия има място само за отговорни решения.

Ежедневно следим обстановката в страната. Противоепидемичните мерки доведоха до тенденция от положителни резултати, затова и при много добре създадената организация в българските училища, най-малките ученици вчера се върнаха в клас. Другата седмица предстои да вземем решение и за възобновяване на присъствените учебни занятия за децата от 5 до 12 клас.

 

📚Образованието и грижите за децата са приоритет за българското правителство. С около 1,2 милиона лева е ремонтирано…

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 5 януари 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!