дата избори

Министерството на здравеопазването изготвя протокол за безопасно провеждане изборите. Това заявиха здравният министър проф. Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред президента Румен Радев, който започна консултации във връзка с предстоящите парламентарни избори.

По инициатива на държавния глава днес се провежда първата консултация за предприемането на необходимите мерки при провеждането на предстоящите избори, за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.

Проф. Красимир Гигов, ръководител на логистичния щаб по ваксинацията, изрази увереност, че при една по-добра организация, проблем не би трябвало да има.

„Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който Вие неофициално очертахте – 28 март и цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата”, заяви в началото министър Костадин Ангелов.

„Всичко, което сме направили до момента е серия от консултации, срещи, изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация”, посочи министърът.

От своя страна доц. Ангел Кунчев подчерта, че е в интерес на всички български граждани да се осигури бърз, честен и безопасен изборен процес.

Възможни пречки

В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие на пандемичния процес. А те са да има постоянен спад на заболеваемостта и влиянието на изминалите празници, които все пак доведоха до по-интензивни контакти. Неминуемо е, че това ще повиши заболеваемостта. По-притеснително е двата нови щама във Великобритания и Южна Африка, посочи доц. Кунчев.

При всички случаи всеки български гражданин ще упражни правото си на глас и няма да бъдат нарушени демократичните му права, заяви Кунчев.

Днес е и времето, и мястото да ни открехнете програмата към този протокол, който трябва да осигури дейностите. Подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова в изказването си по време на срещата.

В хипотезата на 28 март, има един месец до същинската предизборна кампания, припомни Йотова и отбеляза, че хората имат нужда от спокойствие и самочувствие.

Ваксините

Здравният министър увери още веднъж, че ваксини срещу коронавирус ще са достатъчно и ще има за всеки български граждани.

Очакваме договора с Moderna, съгласно който България ще получи 500 хиляди дози ваксини, подчерта още проф. Ангелов.

Договорът с AstraZeneca не се сключва от България, а от ЕК и по него ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата ваксинация на българските граждани. Тази ваксина не е фризерна, съобщи Ангелов.

Здравният министър се обърна към президента с думите: Мислим как да гарантираме конституционното право на хората, които са под карантина, да упражнят гласа си. Когато бъде обявена официалната дата на изборите, ние ще обявим протокола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!