чужденци

Перу, Бразилия, Франция, Мексико… Това са само малка част от страните, от които зазвуча българска поезия по случай празниците. В проекта „Чужденци четат българска поезия“ 17 чужденци от 13 държави четат стихотворения на български.

Видеата на чужденците се публикуват във Фейсбук и онлайн страницата на „Възрожденско приключение“, като проектът се провежда по инициатива на „С книга на Рождество Христово“ на Богдана Сиракова, главен библиотекар в НЧ „Развитие -1873“ в Пещера, със съдействието на Александър Димитров, основател на езиковия онлайн курс „Bulgarian language and culture“ и с подкрепата на Мария Джуркова- създател на „Възрожденско приключение“.

На 21 декември 2020г. е публикувано първото видео е на Лара от Португалия, която учи български едва от 2 месеца, пишат от „Възрожденско приключение“, но въпреки това с голям ентусиазъм се включва в проекта със стихотворението „Бъдни вечер“ на Елисавета Багряна.

Следват Мариано от Перу, който изпълнява стихотворението „Край елхата“ на Лъчезар Станчев и Жулиана от Бразилия, която изпълнява стихотворението “ Дядо Мраз“ на Йордан Стубел.

Сред участниците има и такива, които са научили стихотворенията наизуст, а не ги четат като Роня от Германия, която изпълнява стихотворението на Дора Габе „Звезда Витлеемска“.

Марио от Испания пък е избрал да поздрави българите с рецитация на стиха на Иван Вазов „Коледа“.

В проекта се включват още Минджи от Южна Корея, Каролина от Мексико, Камий от Франция, Серджио от Перу, Бастиян от Нидерландия, Нейтън от Великобритания, Амалия от Молдова. В рецитациите се включиха и две представителки на наши съседни страни – Даниела от Румъния и Зета от Гърция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!