япония

Страната на изгряващото слънце, Япония, има богата, хилядолетна история, интересна култура, коренно различна от европейската, с която сме запознати и за една голяма част от хората звучи като интересна дестинация, която трябва да се посети. Същевременно в страната почти не живеят чужденци, през 2020 година те представляват само 2,3% от общото население на островната държава или 2,89 милиона чужденци по данни на статиста.

Това е изключително необичайно за европейските нации, които са свикнали с голямо разнообразие на националности. Макар в България, Румъния и Полша процентът на чужденци спрямо местното население да е около 1, той постоянно се увеличава, а в една голяма част от другите страни като Малта, Естония, Кипър, Латвия, Ирландия, Германия, Белгия и Испания чужденците представляват 10 или повече процента от местното население.

Защо обаче чужденците странят от Япония? Една от възможните причини е расизмът, с който страната се бори от няколко години насам.

През 2016 година японското министерство на правосъдието изпраща въпроси до хиляди чуждестранни жители, за да получи безпрецедентен поглед върху техния опит с расизма в страната, която преживява рязък ръст на чуждестранните посетители.

Правителството изпраща анкетата до 18 500 чуждестранни жители в цялата страна и получава отговори от 4252 от тях.

Около 30 % от анкетираните заявяват, че са били обект на дискриминационни забележки „често“ или „понякога“. Най-вероятно тези коментари са били направени от непознати, но много хора посочват  и шефове, колеги или подчинени на работните си места, съобщава информационната агенция Jiji.

Проблемите на работното място не се ограничават само до словесни забележки. Всеки четвърти, който е търсил работа, е заявил, че му е било отказано, защото е чужденец, а всеки пети е смятал, че получава по-ниско заплащане от японските си колеги за подобна работа.

Дискриминацията при наемането на жилище също се смята за често срещана сред 2044-те респонденти, които са търсили жилище през последните пет години.

Четирима от всеки десет души в тази група са заявили, че им е било отказано жилище, защото са чужденци. Някои от тях дори са виждали съобщения, гласящи, че чужденци не се приемат, съобщи информационната агенция Kyodo.

През 2017 правителството реагира на резултатите и обещава да повиши образованието на японците за правата на човека, като същевременно информира чужденците за службите за подкрепа, до които могат да имат достъп, ако се сблъскат с дискриминация.

Освен това проучването установява и притеснителни тенденции по отношение на ултранационалистическите агитки, които често обикалят улиците на големите градове с високоговорители, изразявайки своите настроения.

Според данни, публикувани по-рано от Министерството на правосъдието, между април 2012 г. и септември 2015 г. в Япония са проведени повече от 1150 митинги, посветени на речта на омразата.

Четирима от всеки 10 респонденти в последното проучване са заявили, че изпитват неудобство от подобни демонстрации срещу чужденци. През юни миналата година Япония въведе закон за ограничаване на речта на омразата, но той беше критикуван за липсата на наказания.

Длъжностните лица осъзнават необходимостта от подобряване на приемането на чужденците в Япония, като се има предвид нарастването на броя на хората, които я посещават за отдих, работа или обучение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук