Корнелия Нинова
На снимката: Корнелия Нинова

Новият председател на ПЕС Стефан Льовен, който преди месец замести Сергей Станишев, е изпратил „грубо и ултимативно“ писмо до „Позитано“ 20. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е „подложена на безпрецедентен външен натиск за приемане на Истанбулската конвенция“. Това пише официоза на БСП – „Дума“. Според Нинова пък Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие налага „джендър идеология“ и „трети пол“.

От публикацията става ясно, че европейските социалисти и Българската социалистическа партия продължават линията си на неразбирателство. В случая причината е Истанбулската конвенция – документ, който европейските модерни социалисти съвсем нормално подкрепят, а ръководената от Нинова българска левица отхвърля.

Припомняме, че доскоро предшественикът на Нинова на лидерското място в БСП Сергей Станишев беше шеф на ПЕС. И Станишев, като настоящия лидер на ПЕС подкрепяше Истанбулската конвенция. За да избегне пряка конфронтация с Нинова обаче, Станишев не укори партията за позицията ѝ спрямо документа, който защитава правата на жените. Неговият наследник обаче веднага реагира.

Интересно ще бъде да видим дали през следващите седмици ще има още по-остър сблъсък му европейските социалисти и българските комунисти, които преди 30 години се нарекоха социалисти.

„Дума“ казва още, че в писмото си Льовен поставя въпроса БСП или да признае джендър идеологията и Истанбулската конвенция, или другите партии в ПЕС ще поставят въпрос за това БСП изповядва ли общите ценности. Нещо, което изглежда водено от логика. „Дума“ обаче го определя като дискриминация към лидера на БСП.

„Правната рамка не може да бъде извинение, нито пречка за членовете на нашето политическо семейство да възпрепятстват, бавят или игнорират международните правила срещу насилието, основано на пола и домашното насилие“, пише на 23 ноември 2022 г. Стефан Льовен до Нинова.

„Дума“ твърди още, че Нинова е дискриминирана от ПЕС, защото има позиция, различна от тази, която изповядват ръководството – тоест липсва ѝ подкрепа към документа.

„Благодарение на БСП и лично на Корнелия Нинова ратификацията на джендърската конвенция и признанието на трети социален пол извън мъж и жена не мина в Народното събрание“, гордеят се от БСП в официоза си „Дума“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук