Във вторник америанският президент Доналд Тръмп подписа указа, наречен „Купувай американско, наемай американец”. Той подписа текста в Кеноша, щата Уисконсин. Става дума за визите, наречени H-1B. Средно около 85 000 от тях се раздават годишно на лотариен принцип. Много отиват при технологични компании. Според службата по въпросите на гражданството и миграцията най-често става дума за учени, инженери или компютърни специалисти. Целта указа е вместо кадрите от чужбина да могат да се назначават американски граждани.

„Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-накрая ще поставим Америка на първо място”, каза Тръмп преди подписването.

Бизнес начинанията на семейството Тръмп са се възползвали от почти всяка част от имиграционната система на САЩ с течение на времето, включително докладвани случаи на незаконна работна ръка на две от предприятията свързани със строителни проекти на милиардера, сочи доклад на телевизия CNN. Според него фирмите му работят и в момента са собственост на Тръмп. По-големите му деца са  сертифицирани  законно да наемат по 1 371 чуждестранни работници от 2001г. насам.

В допълнение, бизнесът на Тръмп с недвижими имоти му е донесъл най-малко 50 млн. долара от чуждестранни инвеститори  чрез програма, която дава достъп именно на подобни инвеститори до така наречените „зелени карти”. Освен това се е възползвал от нискоквалифицираните разрешителни за сезонни работници.

Най-високо квалифицирани визи са били използвани за моделиране на предприятие „Тръмп модел мениджмънт”, „Мар-а-Лаго”, „Тръмп корпорейшън” и бизнеса, свързани с неговите хотели и курорти.

Семейство на Тръмп също така  има лична връзка с имиграцията –дядо му, майка му и двете му жени са имигранти. Сегашната му съпруга Мелания Тръмп е от Словения, но започва да работи като модел в САЩ  с H-1B визи. През 2011 получава зелена карта, а официален гражданин на САЩ става едва през 2006г.   Дядото на Тръмп също е бил имигрант в САЩ, който пристига от Германия в края на 1800г. Майката на американският президент е имигрант от Шотландия. Тя е пристигнала в САЩ в своята тийнейджърска възраст, за да работи като прислужница. Първата му съпруга, Ивана, също е имигрант, идващ в САЩ през Канада от Чехословакия. Ивана стана гражданин на САЩ през 1988 г., на 11 години след като тя се омъжи за Тръмп.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!