Британската кралица Елизабет II направи историческо обръщение към нацията, в разгара на пандемията от коронавирус.

Тя благодари на хората, лекуващи болни от Ковид-19 и на британците, които си стоят по домовете, за да спрат разпространението на коронавируса.

„Заедно ще се справим с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решени, ще я преодолеем“, каза тя в телевизионно обръщение.

„Надявам се, че през следващите години всички ще могат да се гордеят с начина, по който са отвърнали на това предизвикателство“, каза тя.

Речта на кралицата беше излъчена след като стана ясно, че броят на хората, умрели от вируса във Великобритания вече е над 4 934 души.

„И преди сме се сблъсквали с предизвикателства, но това е различно“, каза Елизабет II в обръщението си.

„Този път се присъединяваме към всички нации по целия свят в общо начинание, използвайки големия напредък на науката и нашето инстинктивно състрадание, за да се излекуваме. Ще успеем – и този успех ще принадлежи на всеки един от нас”.

„Трябва да се успокоим, че макар да трябва още да издържим, ще дойдат отново по-добри дни: отново ще бъдем с приятелите си; отново ще бъдем със семействата си; ще се срещнем отново“, заяви британската кралица.

93-годишната кралица заяви, че „болезненото чувство за раздяла с близките“, което социалното дистанциране предизвиква у хората, напомняло за опита на евакуираните деца през Втората световна война.

„Сега, както тогава, ние знаем, дълбоко в себе си, че е това е правилното нещо, което трябва да се направи“, каза тя.

Монархът заяви, че всички, които следват напътствията да останат вкъщи, „помагат да се защитят уязвимите и щадят много семейства в болката, която вече изпитват тези, които са загубили близки“.

„Заедно се справяме с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решителни, тогава ще я преодолеем“, добави тя

Това бе едва петият път, когато кралица Елизабет Втора прави специално телевизионно обръщение, откакто е заела престола на Обединеното кралство в средата на миналия век.

Синът на кралицата – принц Чарлз даде преди седмица положителна проба за коронавирус. 93-годишната кралица Елизабет II и 98-годишният принц Филип са в изолация повече от три седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!