Историци откриха в една от лондонските библиотеки писма, в които Галиео Галилей излага аргументите си против геоцентричната доктрина на католическата църква, което стана повод да бъде обвинен в ерес, съобщи сп. „Нейчър“.

„Удивително е, че тези писма не са били скрити – те са били открито в библиотеката на Лондонското кралско общество. Тях никой не е забелязал в продължение на няколко века, все една са били невидими или прозрачни. Радвам се, че ни се удаде да открием една от първите „декрларации на независимостта“ на науката“, заявил Франко Джудиче от университета в Бергамо.

През есента на 1613 г. абат Беднедето Кастели, близък приятел и ученик на Галилей, му написал писмо, в което разказва как му се наложило да защитава астронома от атаките на привърженици на „библейските“ възгледи за света. В своя отговор Галилей, както по-късно отбелязва самият Кастели, отговаря на „теологичната критика“ и разказва за това защо науката и църквата трябва да бъдат разделени.

Съдържанието на това писмо, подчертава Джудиче, е „изтекло“ сред обществеността и е предизвикало голям отзвук и се превърнало в отправна точка на действията на инквизицията срещу Галилей. Оригиналът на писмото се смяташе за изчезнал. А и самият учен е твърдял, че части от писмото, използвани срещу него, са били подправени от църквата. Поради това историците дълго време спориха за това какво наистина е написал Галилей и били ли са фалшифицирани думите му.

В крайна сметка Джудиче и неговият колега Салваторе Ричардо от университета в Каляри случайно намерили оригинала на писмото, докато анализирали коментари на съвременници за стореното от Галилей.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук