Висши държавни отличия връчи днес на шестима български учени президентът Румен Радев.

Орден „Стара планина” – първа степен, получи проф. Цочо Бояджиев за приноса си в областта на науката и културата. Проф. Бояджиев е основоположник на Българската школа по философска медиевистика.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, бяха отличени проф. д-р Петко Салчев, акад. Иван Попчев, проф. Стоян Караиванов, акад. Никола Съботинов и проф. Милияна Каймакамова.

Проф. д-р Петко Салчев беше отличен за заслугите за развитието на системата на здравеопазването у нас. В момента проф. Салчев е управител на Националната здравноосигурителна каса.

Акад. Иван Попчев бе отличен за заслугите си за развитието на математическата наука и информатиката. Проф. Стоян Караиванов бе награден за заслугите си за развитието на музикалното изкуство и културата у нас, акад. Никола Съботинов заслугите си в областта на науката, а проф. Милияна Каймакамова – за заслуги си за развитието на историческата наука.

Aкад. Попчев е eлектроинженер, избран за академик на БАН през 2003 година. Проф. Караиванов е преподавател по медни духови инструменти, създател на нетрадиционна методика за ранно обучение и възпитание на млади валдхорнисти. Акад. Съботинов има научни постижения в областите на квантовата електроника, лазерната физика, лазерните технологии, физиката на плазмата и оптиката. Проф. Милияна Каймакамова преподава средновековна българска история в Историческия факултет на Софийски университет.

От името на отличените акад. Никола Съботинов изказа признателност за уважението към труда и научните постижение на българските учени.

„За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни отличия на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на добрата кауза, на креативните идеи и на научните пробиви. Всеки от отличените днес е пример в своето поприще“, каза държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук