Кирил Петков
На снимката: премиерът Кирил Петков.

“Папа Франциск каза няколко неща, които могат да ми бъдат полезни в следващите дни. Първото нещо, което ми каза – корупцията е болест. Много вярва, че младите политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Поздрави правителството ни, че има основна цел да я изтръгне“.

Това заяви пред журналисти в Рим министър-председателят Кирил Петков, който по-рано днес се срещна с главата на Римокатолическата църква – папа Франциск.
Днес е вторият ден от посещението на българската делегация във Ватикана.

“Второто съобщение на папата беше, че когато в момента се намираме в безпрецедентна криза, когато инфлацията се вдига много в целия свят, е много важно да се срещаме с хората и да им обясняваме – не само през медиите, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството”, посочи още Петков.

Третият съвет, който премиерът на България получил от папа Франциск бил борбата срещу корупционерите в България и срещу вражеските сили на чужди страни да се води на стъпки. Папата изразил мнение, че ако правителството води двете битки едновременно, би му било много трудно.

“Папата благослови нашата работа и каза, че пътят е правилен”, каза още Петков.

Преди българската аудиенция при папата днес, с Негово светейшество се срещнаха северномакедонски представители. Премиерът Петков отрече въпросът за Северна Македония да е бил сред темите на разговора му с папа Франциск.

“Ще съм много благодарен, ако президентът Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Защо е важно това – защото минаха шест месеца от последното събиране. Оттогава се случиха много неща, имаше много разговори, имаше много различни предложения, много световни лидери, които предложиха свои решения, има много информация в службите. Няма по-добър формат, на който всички да седнем на една маса”, коментира премиерът.

“Ако не сме в една лодка по тази тема, разединението ни прави по-слаби“, смята Петков.

В петък, 20 май, премиерът Петков призова президента Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради преговорите между България и Северна Македония за европейското бъдеще на РСМ. Представители на “Демократична България” и БСП се обявиха в подкрепа свикването на КСНС.

По-рано днес президентът Радев обяви, че първо би искал да се срещне с премиера и да чуе мотивите му за свикване на консултативния съвет и чак тогава да вземе окончателното си решение.

Днес предстои Кирил Петков да се срещне с делегацията на Северна Македония във Ватикана. “Нагласата, с която се срещаме е, че е много важно конструктивният диалог да продължи. Въпреки че от двете страни на границата има много сили, които се опитват да изкарат диалога от конструктивния тон, ние не трябва да се разклащаме след провокации”, каза още Петков.

Попитан дали решение за сваляне на ветото върху РСМ може да бъде внесено за гласуване в Народното събрание, Петков отговори, че е важно да има консенсус по въпроса както в коалицията, така и с опозицията.

“За отпадане на българското вето може да се говори само след като Министерството на външните работи представи последните резултати на прогреса в този диалог. Надявам се това да се случи на КСНС, където да сме всички партии и служби. След това докладът за този прогрес да се внесе в парламента и парламентът да се изкаже какво трябва да направи българското правителство. Ако ще правим стъпка напред, трябва да я направим само когато всички сме дискутирали и сме се обединили”, каза още министър-председателят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук