Русия
На снимката: Вадим Шишимарин, 21 г.

Първият съдебен процес за военни престъпления в резултат на войната на Русия в Украйна завърши с доживотна присъда за руския военен Вадим Шишимарин.

Съд в Киев постанови присъдата на Шишимарин за това, че на 28 февруари т.г убил невъоръжения цивилен жител на Сумска област Олександър Шелипов.

Миналата седмица Шишимарин се призна за виновен и поиска прошка за деянието си, включително от вдовицата на убития мъж, а след това заяви, че ще приеме всяко наказание от съда. Каза още, че застрелял 62-годишната си жертва по искане на висшестоящ офицер.

Защитата на 21-годишния руски войник настояваше той да бъде оправдан, защото убил цивилно лице по заповед, което защитата не намира за нарушение правилата на войната.

В деня на убийството Шишимарин е бил командир в танковата дивизия “Кантемировская”. По-рано през деня той бил с група руски войници, които са стреляли по цивилен автомобил, след като конвоят им е бил атакуван от украинските сили. След това руските войници откраднали автомобила и отпътували с него.

По-късно те се натъкнали на невъоръжената жертва, която говорела по телефона на няколко десетки метра от собствения си дом. Според прокурорите един от мъжете в колата казал на Шишимарин “да убие цивилния, за да не ги докладва на украинските защитници”. Шишимарин открил огън през прозореца на колата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук