машинно гласуване

Съсипаха го това машинно гласуване, заяви IT експертът Ясен Танев. „Това е систематичен процес по изключването на машините от всякаква логика за автоматизация“, каза още той.

„Първо машината престана да бъде кутия за електронните бюлетини и се превърна в печатарка. След това за да не се налага да броим колко е машинният и хартиеният вот, защото може да се окаже, че хората харесват повече да гласуват с машини, казаха, че ще се пише една таблица. Съдът върна текста, ЦИК реши да не обжалва. Това се превърна в тема за дисертация за политически науки“, коментира той в ефира на БНР.

Танев подчерта, че в публикуваното задание към изпълнителя липсват две изречения, свързани с края на изборния ден и издаването на протокол, който показва как се е гласувало. Според него така машината вече не е нищо повече от „принтер“:

„Защо ЦИК са изтрили тези два реда? Защо искат съществуващият софтуер да бъде модифициран и това да отпадне? Защото не искат да може да се проверят разписките в кутията за разписки на машината или защото не искат да дадат възможност комисията да работи по-лесно, да погледне разписката и да препише цифрите? Може би идеята е, че искат само да се брои и да няма друга референция. Машините се изтриват като субект, те се превръщат в химикалки. Ние вече нямаме машинно гласуване в България“.

Имаше предложение в ЦИК за закупуване на 12 хил. калкулатора, подчерта с ирония IT експертът. Ситуацията е абсурдна, смята той:

„Не може за 1 месец да направите нещо качествено. И да го направят, „Информационно обслужване“ трябва да получат наградата за „IT компания на годината“. Това означава, че трябва да бъде бързо, качествено, киберсигурно, да обучат хората и това да е приложимо. Аз им пожелавам успех, защото това би било световна новина“.

Експертът призова ЦИК следващия път да не започват да си вършат работата 1 месец преди изборите, защото това е орган, който работи целогодишно. Според него „Информационно обслужване“ е под най-голям риск в момента.

„Ако ги е страх от машинното гласуване, по-добре да го махнат, за да спестят едни милиони“, изказа мнението си той.

Имаме много лоши практики, каза още той и добави:

„Знам, че в ЦИК има хора, които разбират как нещата могат да бъдат направени. Онова, което не мога да разбера, е защо като се съберат заедно не излизат с решение или може би като не излезеш с решение е удобно, защото не могат да ти търсят отговорност. Най-вероятно кашата се получава от това, че от една страна не искат да се поема отговорност, от друга страна – че за да се покаже ангажираност сме се пренавили“.

За електронното управление Ясен Танев каза, че го има, но не винаги може да се намери лесно:

„И обществото, и държавната администрация са разделени на две групи. Едната група са хората, които искат да се върви към електронно управление и намаляване на административната тежест, за да може да се случват нещата по-лесно и да ни остане време да се занимаваме с ефективна дейност. От другата страна и в държавната администрация, и сред населението са онази група от хора, които казват „Нека си остане хартията, аз на компютърджии не вярвам“. Това е голямата битка в обществото и в държавната администрация – прогресивните сили и групи от хора и тези, които са свикнали да живеят в миналото и се доверяват на статуквото“.

Той е категоричен, че за да може да има дигитализация, то тя трябва да бъде разбрана. По думите му това е ролята на общностите, които трябва да разказват и обясняват. Според него електронизацията трябва да е систематичен процес и парите, които се харчат, да бъдат управлявани правилно.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук