цени на храните
На снимката: служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, служебният министър на икономиката Никола Стоянов и служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е установило Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. За това съобщи служебното правителство в рамките на пресконференция, посветена на резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

„Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа“, посочи служебният вицепремиер Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представи резултатите от анализа.

„При 200 от констатираните нарушения става въпрос за търговски практики“, посочи председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев.

Според анализа сред най-честите нелоялни търговски практики са:

  • Неверни анонси тип „само днес на тази цена“ или „най-ниска цена“;
  • Разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата;
  • Липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига;
  • Несъответствия в теглото на продукти;
  • Невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство.

В рамките на съвместните проверки на отговорните институции Агенцията по безопасност на храните е извършила 333 инспекции и е установила 32 нарушения. НАП е участвала в 340 проверки, по които са издадени 71 актове за нарушения, стана ясно на пресконференцията.

С решение на премиера Гълъб Донев вчера беше сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. В рамките на звеното е изградена е методика за мониторинг и контрол на следене на образуването на цената на храните от производител до щанда. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти. Вижте повече. 

„Резултатите от анализа до момента са притеснителни“, коментира вицепремиерът Христо Алексиев.

„Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението. Искам да е ясно, че ние не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим война, но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нито имаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните! Ако някой го представя като нещо такова, мога да кажа, че това не отговаря на истината“, изтъкна Алексиев.

Проверките на ценообразуването ще продължат като целта е да се превърнат в постоянен мониторинг, допълни Алексиев.

„Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези мерки“, каза още той.

Подготвят се и промени в законодателството, насочени срещу свръхнадценката:

„В момента това е законно. Констатирахме в този един месец проверки редица неща, които виждате. Това е малка част от тях – има недостиг на законодателство, няма достатъчно прозрачност, а в България ценоборазуването много често се разминава със западните образци“, посочи министърът на земеделието Явор Гечев.

В следващите седмици предстои да заработи сайтът, който ще показва маржът на цените на продуктите от производителя до търговския щанд, стана ясно днес.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук