Гълъб Донев
Гълъб Донев

Служебното правителство създава Национално координационно звено с председател вицепремиерът Христо Алексиев, което да наблюдава и контролира цените на храните у нас. Звеното още ще предлага мерки – в съответствие с националното и европейското законодателство, за овладяване на цените.

„Честита Баба Марта и честито Национално координационно звено с председател вицепремиерът Христо Алексиев“, каза служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното редовно правителствено заседание.

„Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година“, посочи Донев.

Той определи поскъпването на храните като „чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България“.

„Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция“, каза още Донев.

Служебният премиер изтъкна, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които „правителството не води война, а разговор“. „Разговор, който започнахме още миналата есен“, каза Донев.

„Предстои ни да поканим на следваща среща представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем“, каза още служебният премиер Гълъб Донев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук