Италия успя да избегне наказание от страна на Брюксел заради публичните финанси. Това се случи след като правителството водено от Паоло Джентилони одобри пакет от реформи за намаляване на бюджетния дефицит с 3,4 млрд. евро. Така той ще бъде сведен до  2,1 на сто спрямо 2,3 на сто, предвиждани преди това в проектобюджета.

Съобщението дойде след двучасова среща на кабинета, по време на която Италия също одобри годишен документ за икономическото планиране, според който се прогнозира малко увеличение в темпа на растеж от 0,9 на сто през тази година до 1.1 на сто през 2018г.

Финансовият министър на страната Пиер Падоан обяви, че допълнителните съкращения ще дойдат от по-висока ефективност при събирането на данъци, работа в борбата с укриването на данъци, както и до свиване на разходите в някои държавни сектори.  В същото време той настоя, че Италия ще продължи да се движи напред със структурни икономически реформи, включително и нов закон за конкуренцията.

Държавният дълг на Италия, който представляваше 133% от брутния вътрешен продукт през 2016 година, е вторият по големина в ЕС.

Ходът на Италия да приеме необходимостта от допълнителни бюджетни съкращения не означава, че фискалните й проблеми с Брюксел са решени. Преди следващите парламентарни избори през февруари 2018г., Джентилони ще трябва да представи бюджет, с много малко място за фискална експанзия.

Председателят на Еврпейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че ангажиментът на италианското правителство да укрепи финансите си върви в правилната посока. Той допълни, че Италия има всички инструменти, за да бъде движеща сила в ЕС, като изключи напълно евентуално излизане на страната от еврозоната.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!