Европейският съюз и Италия се споразумяха за бюджета на страната за 2019-та година. Това означава, че Европейската комисия (ЕК) няма да започне процедура за санкции срещу Рим.

Новината съобщи еврокомисарят по еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

„Постигнатото решение не е най-идеалното, но избягва стартирането на процедурата по бюджетния дефицит“, каза той.

Той заяви, че ЕК е изпратила официално писмо до италианския министър-председател Джузепе Конте, в което докладва за своята оценка.

„Днешното писмо показва, че ЕК взема под внимание новите фискални мерки на италианското правителство, които, ако бъдат приети от италианския парламент преди края на годината, ще позволят на ЕК да се откаже препоръката за започване на процедурата на този етап“, добави той.

Припомняме, че през ноември Европейската комисия отхвърли окончателния проектобюджет, представен от Италия като „грубо нарушаване на установените икономически норми на ЕС“.

Освен това ЕК възнамеряваше да започне санкционна процедура срещу Рим, която се предприема в случай че определена държава от ЕС не изпълни задължението си да спазва икономическите параметри.

В случая с Италия ЕК не беше удовлетворена главно от прогнозата за бюджетен дефицит от 2,4%, което в условията на недостатъчен икономически растеж може да доведе до опасно увеличение на външния дълг на страната.

Миналата седмица Италия предложи нов бюджет, но и той беше отхвърлен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!