Италия, Венеция, природа
За Великден Италия обявява "минилокдаун" от 5 дни

Икономическите загуби на Италия от прекратяването на производството в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса могат да достигнат около 100 милиарда евро месечно, заяви президентът на Всеобщата конфедерация на италианската индустрия „Конфиндустрия“ Винченцо Боча.

Италианският премиер Джузепе Конте подписа правителствен указ в неделя в съответствие, с който на територията на страната се прекратява производството, което не е свързано с предоставянето на най-необходимите стоки и услуги за населението. По думите на премиера властите са „решили да забавят работата на мотора на страната, без да го изключват напълно“.

„Чрез този декрет се поставя въпроса за преминаването от икономическа извънредна ситуация към военна икономика“ –  коментира в тази връзка Боча пред  „Радио Капитал“.

В страната прекратяват работа 70% от производителите.

„Ако нашият БВП представлява 1,8 трилиона евро годишно, това означава, че месечно ние произвеждаме по 150 милиарда евро. Ако затворим 70% от производствата, това означава, че на всеки 30 дни ние ще губим по 100 милиарда“, подчерта Боча.

Италия е третата икономика на еврозоната и е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса. В края на миналата седмица тя изпревари по този показател Китай. Според официалните данни, оповестени вчера от директора на националната служба за гражданска отбрана Анджело Борели, в момента на Апенините са регистрирани почти 60 хиляди случая на заразени, над 7000 са оздравели, броят на жертвите е 5467 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук