тютюн цигари

Италия е на път да забрани пушенето и на открито, съобщават авторитетни издания на Ботуша, сред които „РАИ нюз“, „Скай Ти Джи 24“ и „Ти Джи Ком 24“. Те се позовават на проект на нормативен акт, който се подготвя от здравното министерство. Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт –  трамваи, автобуси, наземно метро, водния транспорт, гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.

Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50 процента. Същата санкция ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.

В доклад относно пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че всеки четвърти италианец пуши (24,2 процента от общото население, или общо в Италия има 12,4 милиона пушачи).

Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43 процента) и жените от възрастовата група 45-64 години (24,5 процента).

Според документа бившите пушачи съставляват 15 процента от населението на страната.

Докладът показва още, че средно на ден на глава от населението се пушат по 11,5 цигари, отбелязва БТА.

У нас пушачите също са много. Забраната за пушене в заведения срещна голям отпор. Как ли би се приело от българите, пристрастени към тютюна, ако се забрани дименето навън.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук