Джузепе Конте
на снимката: Министър-председателят на Италия Джузепе Конте

Диалогът за италианския бюджет, отхвърлен от Брюксел, продължава с Европейската комисия и Италия запазва надеждата, че ще може да избегне санкциите, заяви италианският министър-председател Джузепе Конте след края на вечерята с Жан-Клод Юнкер.

„Уверен съм, че чрез диалог може да бъде избегната процедурата за нарушение“, каза Конте в Брюксел, интервюиран от италианските телевизии, малко след срещата с председателя на Европейската комисия.

Конте, придружаван от министъра на финансите Джовани Триа, признава, че срещата, насрочена тази седмица след отхвърлянето на италианския бюджет от европейските органи, не е била „заключителна“.

„Това не беше заключителна среща, а среща, която отново да потвърди, при взаимно уважение, започването на диалог, който трябва да съхраним в интерес на всички“, обяснява президентът на Съвета.

Италианското правителство не възнамерява да се върне към основните реформи, съдържащи се в проектобюджета си, подчертава той.

Италианският проектобюджет за 2019 г. предвижда, наред с другите неща, въвеждането на месечен доход за безработните, на стойност около десет милиарда евро, както и облекчаване на условията за пенсиониране за някои италианци, което ще струва повече от шест милиарда евро.

Тези реформи и увеличение на инвестициите от 15 милиарда за три години ще доведат до дефицит на публичния сектор до 2,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), според Рим. Брюксел смята, че тази цифра ще достигне 2,9% през 2019 г. и вече отхвърли бюджета, предупреждавайки Италия със започването на процедура за бюджетни нарушения и възможни санкции.

„Ако това е в интерес на италианците, ние не сме склонни да се откажем от нищо“, отговаря министър-председателят Джузепе Конте на въпроса на какви отстъпки би бил готов при преговорите с Комисията.

Според италианските медии, Конте просто печели време, за да избегне евентуална процедура за нарушение.

В събота италианският заместник министър-председател и силната фигура в правителството Матео Салвини призова за „уважение към 60-те милиона италианци, които всяка година дават на Европа пет милиарда евро и не очакват да получават обиди, а искат да имат възможност да учат, да работят и да се пенсионират.“

На вечерята, решението, за която бе взето тази седмица в опит да се сближат позициите, присъства вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис и комисарят по икономическите въпроси Пиер Московичи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!