Сергей Полунин
Сергей Полунин. Снимка: фейсбук на балетиста

Театър „Арчимболди“ в Милано реши да отмени представлението на световноизвестния руски балетист Сергей Полунин на 28 и 29 януари. Причината е кампанията срещу него в интернет и социалните медии. Причината – танцьорът има три татуировки на Путин на гърдите и раменете, които демонстрира.

Полунин е трябвало да участва в „Распутин – танцова драма“ – балет, първоначално планиран за 2019 г. и многократно отлаган заради пандемията от КОВИД-19.

От театъра коментират, че отмяната на спектакъла е „акт на политическа и морална отговорност, предвид обстановката на напрежение и заплахи“. Говорителка на „Арчимболди“ пояснява, че театърът е бил подложен на кампания по електронната поща, както и на много негативни послания онлайн.

Решението да бъде отменен спектакълът е взето със съгласието на компанията на Полунин. От театър „Арчимболди“ съобщават още, че са твърдо против войната в Украйна, и са организирали представления на руската дисидентска група „Пуси райът“ и на украински артисти.

Сергей Полунин, едно от най-големите имена в света на танца и бивш директор на Кралския балет в Лондон, е роден в Украйна, но през 2018 г. придоби руско гражданство, припомня БТА.

Той засега не коментира отмяната на гостуването си в „Арчимболди“.

През септември, докато бил на турне в Узбекистан, Полунин изпълнил танц във военна униформа в памет на загиналите руски войници, спечелвайки порицание от местните власти, които обявили, че се е отклонил от договорената програма.

Още любопитни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук