Марио Драги

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че ще подаде оставка, след като Движение „Пет звезди“ (M5S), ключова партия в неговата широка коалиция, се отказа от решаващ вот на доверие, предизвиквайки политическа криза, която може да проправи пътя към предсрочни избори.

Гласуването на спорния законопроект за разходите на живота премина в Сената, но Драги заяви: „Пактът за доверие, който е в основата на правителството, се провали.”

„През последните дни от моя страна се прояви изключителен ангажимент да продължа по общия път, като се опитам да отговоря и на нуждите, които ми бяха предявени от политическите сили“, каза той.

„Както се вижда от днешния дебат и гласуване в парламента, тези усилия не бяха достатъчни. Винаги съм казвал, че тази изпълнителна власт ще продължи напред само ако има ясна перспектива, че ще може да изпълни правителствената програма, на която политическите сили са гласували своето доверие. Тази компактност беше от основно значение за посрещане на предизвикателствата през тези месеци. Тези условия вече не съществуват.“

Бившият шеф на Европейската централна банка се срещна с президента Серджо Матарела след гласуването и се очакваше да даде оставката си. Все още обаче не е ясно дали Матарела ще я приеме.

„Това е формална стъпка“, заяви Волфанго Пиколи, съпредседател на базираната в Лондон изследователска компания Teneo. „Въпросът тогава е дали предложението за оставка ще бъде отхвърлено и Матарела ще му каже да се върне в парламента, защото все още има мнозинство, или Драги ще каже: „Опитът ми е до тук и аз приключвам“.“

Движение „Пет звезди“, ръководено от бившия министър-председател Джузепе Конте, бойкотира гласуването на законопроекта за издръжката на живота на стойност 26 млрд. евро с аргумента, че средствата, заделени за подпомагане на домакинствата и предприятията, засегнати от инфлацията и нарастващите разходи за енергия, са недостатъчни. Законопроектът включваше и разпоредба, която позволява на властите в Рим да построят огромен инсинератор за боклука на италианската столица – проект, на който M5S винаги се е противопоставяла.

От седмици Конте заплашва да извади M5S, която загуби половината от подкрепата си, откакто се превърна в най-голямата партия в Италия на парламентарните избори през 2018 г., от широката коалиция на Драги.

Драги беше назначен да оглави правителство на единството през февруари 2021 г., като основната му цел е да изведе Италия от пандемията от коронавирус и да съживи икономиката ѝ.

Срив на правителството може да предизвика предсрочни избори, вероятно през есента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук