пари, долари, паунди

Еврото се движи близо до паритета с долара, като тази седмица падна до най-ниското си ниво от 20 години насам и дори за кратко достигна курс едно към едно с американската валута, пише „Асоушиейтед Прес“

Това е психологическа бариера на пазарите. Но психологията е важна, а това, което спадът на еврото подчертава, е неизвестността в 19-те европейски държави, използващи валутата, в момент, когато те се борят с енергийната криза, причинена от войната на Русия в Украйна.

Ето защо еврото се понижава и какво въздействие може да има:

КАКВО ОЗНАЧАВА ПАРИТЕТ НА ЕВРОТО И ДОЛАРА?

Това означава, че европейската и американската валута струват една и съща сума.

Обменният курс на дадена валута може да бъде оценка на икономическите перспективи, а тези на Европа се влошават. Очакванията, че след излизането от пандемията COVID-19 икономиката ще отбележи подем, се замениха с прогнози за рецесия.

За това са виновни най-вече по-високите цени на енергията и рекордната инфлация. Европа е много по-зависима от руския петрол и природен газ, отколкото САЩ, за да поддържа промишлеността и да произвежда електроенергия. Опасенията, че войната в Украйна ще доведе до загуба на руски петрол на световните пазари, повишиха цените на петрола. А Русия намалява доставките на природен газ за Европейския съюз, което лидерите на ЕС определиха като ответна мярка за санкциите и доставките на оръжие за Украйна.

Цените на енергоносителите доведоха до рекордна инфлация в еврозоната от 8,6% през юни, което оскъпи всичко – от хранителните стоки до сметките за комунални услуги. Те също така породиха опасения, че ако Русия продължи да намалява или напълно спре газовите доставки, правителствата ще ограничат природния газ за индустрии като стоманодобива, стъкларството и селското стопанство.

Усещането за гибел се засили, когато в понеделник големият газопровод „Северен поток 1“ от Русия до Германия бе затворен за планирана профилактика, което породи опасения, че Кремъл няма да възобнови доставките този месец.

„Какво говори спадът на еврото? Става все по-ясно, че еврозоната върви към рецесия“, написа във вторник в Туитър Робин Брукс, главен икономист в банковата търговска група Institute of International Finance.

КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ЕВРОТО БЕШЕ РАВНО НА ДОЛАРА?

От 15 юли 2002 г. насам еврото не е било оценявано под 1 долар. Сега то е под 1,01 USD.

Европейската валута достигна своя исторически връх от 1,18 долара малко след пускането си на пазара на 1 януари 1999 г., но след това започна дълъг спад, като през февруари 2000 г. премина границата от 1 долар, а през октомври 2000 г. достигна рекордно ниско ниво от 82,30 цента. През 2002 г. тя се повиши над паритета, тъй като големите търговски дефицити и счетоводните скандали на Уолстрийт повлияха на долара.

И тогава, и сега това, което изглежда като история на еврото, в много отношения е и история на долара. Това е така, защото щатският долар все още е доминиращата валута в света за търговия и резерви на централните банки. А доларът достига 20-годишни върхове спрямо валутите на основните си търговски партньори, не само спрямо еврото.

Доларът се възползва и от статута си на сигурно убежище за инвеститорите във времена на несигурност.

ЗАЩО ЕВРОТО ПАДА?

Много анализатори обясняват спада на еврото с очакванията за бързо повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ за борба с 40-годишния връх на инфлацията, която в сряда достигна 9,1% годишно.

Когато Федералният резерв повишава лихвените проценти, лихвите по лихвоносните инвестиции обикновено също се повишават. Ако САЩ повишат лихвените проценти повече от Европейската централна банка, по-високата възвръщаемост на лихвите ще привлече парите на инвеститорите от евро в деноминирани в долари инвестиции. Тези инвеститори ще трябва да продадат евро и да купят долари, за да закупят тези инвестиции. Това ще доведе до спад на курса на еврото и повишаване на курса на долара.

ЕЦБ обяви, че ще повиши лихвените проценти следващата седмица и ще добави още едно увеличение през септември. Но ако икономиката изпадне в рецесия, това може да спре поредицата от увеличения на лихвите на ЕЦБ. Междувременно икономиката на САЩ изглежда по-стабилна, което означава, че Федералният резерв може да продължи да затяга коланите – и да увеличи разликата в лихвените проценти.

КОЙ ПЕЧЕЛИ?

Американските туристи в Европа ще имат по-евтини сметки за хотели, ресторанти и билети за вход. По-слабото евро може да направи европейските експортни стоки по-конкурентни по отношение на цените в САЩ. САЩ и ЕС са основни търговски партньори, така че промяната на валутния курс ще бъде забелязана.

В САЩ по-силният долар означава по-ниски цени на вносните стоки – от автомобили и компютри до играчки и медицинско оборудване – което може да помогне за умерена инфлация.

КОЙ ГУБИ?

Американските компании, които правят много бизнес в Европа, ще видят, че приходите от този бизнес ще намалеят, когато и ако върнат тези приходи обратно в САЩ. Ако приходите в евро останат в Европа, за да покрият разходите там, обменният курс става по-малък проблем.

Основното притеснение за САЩ е, че по-силният долар оскъпява произведените в САЩ продукти на чуждестранните пазари, увеличавайки търговския дефицит и намалявайки икономическото производство, като същевременно дава на чуждестранните продукти ценово предимство в САЩ.

По-слабото евро може да бъде главоболие за Европейската централна банка, тъй като може да означава по-високи цени на вносните стоки, особено на петрола, който се оценява в долари. ЕЦБ вече е тласкана в различни посоки: Тя ще повиши лихвените проценти, което е обичайното лекарство срещу инфлацията, но по-високите лихвени проценти също могат да забавят икономическия растеж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук