Ми 8, руски военен хеликоптер
източник: Alexander Riumin/TASS

След като Русия ни спря газа през април, сега прекратява и действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия – две в България и едно в Чехия, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Става дума за българските „Терем – Летец“ и „Авионамс“, както и за чешкото „Лом Прага“.

„Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на „Лом Прага“, „Терем – Летец“ и „Авионамс“, посочи Захарова.

Ще бъде преустановено предоставянето на проектантска и техническа помощ за капиталови ремонти, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документация, както и доставка на резервни части за хеликоптери Ми.

Захарова заяви, че компаниите ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство, поради което руската страна „се освобождава от отговорността за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези компании“.

Това се случва, след като България изрази готовност да помогне на Украйна с ремонта на военна техника.

„Терем – Летец“ е специализиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

„Авионамс“ предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук