Народно събрание

След като днес Конституционният съд разреши закриването на специализираното правосъдие, с гласовете на  ДБ, ПП, ИТН и независимите депутати на първо четене беше прието още едно важно решение в областта на правосъдието. Промените, които бяха обсъждани в продължение на 3 часа, касаят работата на европейската прокуратура у нас.

От опозицията обвиниха управляващите, че целят да създадат паралелна структура на българската прокуратура, като Петър Петров от „Възраждане“ дори заяви, че така управляващите казват на българските граждани, че българските институции не работят. По отношение на прокуратурата обаче редица европейски политици неведнъж са отбелязвали проблема с безотчетността на главния прокурор в България, като последният такъв случай беше вчера с годишния доклад за върховенство на закона на Европейската комисия.

Според законопроекта, който е приет на първо четене европрокурорите ще бъдат отделени в сграда, различна от тази на прокуратурата и ще бъдат отделени като самостоятелно звено. Средствата за издръжката им ще дойдат от бюджета на съдебната власт. Начело на звеното ще застане председател, посочен от Европейската прокуратура.

„Ние не създаваме нищо. Единственото, което решаваме, е как да работи в България тази прокуратура, без да й се пречи, и да й бъде създадена администрация“, заяви в защита на законопроекта Иван Димитров от ДБ.

От ГЕРБ-СДС също не останаха безразлични по въпроса и скочиха в защита на главния прокурор.

„Идеята е да направим прокуратура в прокуратурата. Защо? Защото на нас не ни харесва тази прокуратура. И може би не цялата прокуратура, а един човек в прокуратурата“, заяви депутатът от формацията Бранимир Балачев.

Атанас Славов от ДБ обаче му обясни, че ЕС поощрява страните членки, които дават известна автономия на европейските прокурори, така че те да са независими.

Петър Куленски от ПП посочи, че законопроектът гарантира до голяма степен именно независимостта на европейските делегирани прокурори.

„Тези законови изменения въобще не се харесват на приятеля на ГЕРБ, главният прокурор Иван Гешев, човекът с петорната експертиза, който досега умело успяваше да опъва политически чадъри при редица разследвания … Това е една огромна крачка в борбата с корупцията“, допълни Куленски. С изказването си той насочи вниманието към вчерашния случай, в който евродепутат от ЕНП заяви, че снимките от спалнята на Борисов са фалшифицирани, като това е установено след петорна експертиза на българската прокуратура. Впоследствие това се оказа единствено лично убеждение на конкретния депутат.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че не се прави нов държавен орган и обеща,че ще участва при прецизирането на закона, преди той да бъде гласуван на второ четене.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук