Конституционнен съд КС

С пълно единодушие Конституционният съд обяви, че закриването на специализираното правосъдие не е противоконституционно, но отмени квотите за преназначаване на спецмагистратите в други съдилища и прокуратури. След като само преди 2 дни КС отказа на Гешев да не дава обяснения на депутатите през три месеца, сега съдът отново не подкрепи главния прокурор в искането му.

Решението на КС означава, че трябва да започне процесът по преназначаване на спецсъдиите и спецпрокурорите, като няма да има ограничение колко от тях могат да бъдат преместени в даден съд или прокуратура. Този процес беше спрян за кратко, след като Конституционните съдии допуснаха за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде отменено решението за закриване на спецправосъдието.

Спецправосъдието беше създадено през 2012 година от правителството на Бойко Борисов, като често беше упреквано, че изпълнява ролята на бухалка на властта, защото с негова помощ чрез улеснени юридически процедури можеха да бъдат наказвани неудобни за управлението хора.

През изминалата година решението за закриването на специализирания съд и прокуратура беше гласувано два пъти на първо четене единствено в рамките на правната комисия на НС, но решението така и не стигна до пленарна зала.

След становището на КС от днес кадровиците имат две седмици, за да преназначат спецмагистратите, тъй като от 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури ще престанат да съществуват. Това може да се счита за един от големите успехи на това кратко управление.

Според правилата на ВСС преназначаването става в „в еднакви по степен органи на съдебната власт с висока или свръхвисока степен на натовареност, по възможност от същия апелативен район“. А ако в същия апелативен район няма орган от същата степен с висока или свръхвисока степен на натовареност, се пристъпва към преназначаване в други апелативни райони, „като се следи за последователност при избора на апелативен район, от гледна точка на териториална близост до седалището на закрития орган или длъжност“, съобщават от Лекс.бг.

Ако желаещите да бъдат преназначени са повече от броя на преместените длъжности, ВСС ще оценява кандидатите съобразно следните критерии: комплексната оценка от атестирането, продължителността на юридическия стаж и значимостта на личните мотиви на кандидатите.

Освен магистратите, ще трябва да бъдат прехвърлени и делата им. Най-сериозни опасения за този процес изказват от спецпрокуратурата, която през юни съобщи, че има над 500 преписки и над 800 дела. Законът предвижда, че висящите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура трябва да бъдат изпратени по компетентност в други прокуратури в 7-дневен срок от влизането в сила на закона за закриването на спецправосъдието.

Решението на КС все още не е публикувано и тепърва ще станат известни мотивите за него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук