Фон дер Лайен

На фона на големи протести в столицата на Северна Македония – Скопие, срещу приемането на френското споразумение, което да разреши споровете с България и да даде възможност да започнат преговорите по присъединяване към ЕС, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен застана пред македонския парламент, за да призове депутатите да го подкрепят.

Новото споразумение предлага конституцията на Северна Македония да бъде променена, за да признае българското малцинство, а останалите въпроси да бъдат обсъдени между Скопие и София. Предложението не изисква от България да признае македонския език.

„Ако решите да одобрите ревизираното френско предложение, в рамките на следващите няколко дни ще се проведе политическа междуправителствена конференция“, заяви Ван дер Лайен. „След това ние – Комисията – ще започнем незабавно процеса на проверка на достиженията на правото на ЕС. Това е първата стъпка в преговорния процес.“

Фон дер Лайен акцентира, че едно от условията за нейното свикване е Северна Македония да промени конституцията си. Промяната се отнася до вписването на българите като държавотворен народ в преамбюла на конституцията, където вече има македонци, албанци, сърби, турци, власи и т.н.

Докато тя говореше, за присъединяване на Северна Македония към ЕС към нея се приближи лидерът на проруската партия „Левица“ Димитър Апасиев и постави пред микрофона ѝ надпис „НЕ!“.

Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 17 години, но одобрението ѝ беше блокирано първо от Гърция, а сега и от България, които са членки на блока.

Споразумението от 2017 г. за промяна на името на страната от Македония на Северна Македония сложи край на спора с Гърция и сякаш отвори вратата за преговори за членство в ЕС. Въпреки това България наложи вето през 2020 г. заради въпроси, свързани с историята и езика, както и със системно насаждане на омраза към българите, несъвместима с ценностите нс ЕС.

По повод на опасенията, свързани с езика и идентичността, Фон дер Лайен заяви: „Не може да има съмнение, че македонският език е вашият език. Ето защо в преработеното предложение се споменава македонският език, без да се правят квалификации от страна на ЕС. Предложението зачита и вашата национална идентичност.“

Протестите

Докато в парламента се провеждат дебати „за” и „против” хиляди излязоха на улиците в Скопие, за да изразят своето несъгласие с предложението. Освен срещу него протестиращите изказват недоволството си и срещу Преспанския договор с Гърция.

Полицията отцепи парламента в столицата Скопие, за да попречи на протестиращите, водени от опозиционни партии, да нахлуят в сградата, за да спрат гласуването. Демонстрантите крещяха, свиреха и хвърляха кубчета лед и яйца по полицията.

Националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която от началото на юли води ежедневни протести заради споразумението, което според тях застрашава македонския език и идентичност, призова за масови протести под лозунга „Македония не се продава“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук