Италианското правителство спечели вот на доверие в сената за оспорвана съдебна реформа. Тя има за цел да сложи край на практиката хиляди дела да приключват заради изтичане на давността. Спорната част на реформата се отнася до давността на престъпления – в Италия тя започва да тече от момента на извършването им, а не от момента, в който са разкрити. При повдигане на обвинения или осъдителна присъда тя не се удължава. Този режим няма аналог сред развитите страни.

Промените предвиждат давността да отпада за период от 18 месеца между момента, в който е осъден и началото на първото обжалване. За същия период тя отпада между втората присъда и повторното обжалване, на което имат право обвиняемите в Италия преди окончателното решение на магистратите.

Законопроектът беше внесен в парламента преди две години от правителството на бившия премиер Матео Ренци. Сенаторите подкрепиха вота със 156 гласа, докато 121 бяха „против”. За да бъде окончателно одобрен, той ще бъде подложен на още едно гласуване от долната камара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!